Guvernul își asumă răspunderea pentru cele 13 miliarde furate de la BEM

  • 27 Septembrie 2016 02:57
Guvernul își asumă răspunderea pentru cele 13 miliarde furate de la BEM

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru transformarea creditelor de urgență acordate celor trei bănci falimentare – Banca de Economii, Banca Social și Unibank – în datorie de stat.

Este vorba despre suma de peste 13 miliarde 583 milioane de lei, care urmează să fie întoarsă Băncii Naționale a Moldovei în termen de 25 de ani, cu o dobândă fixă de 5 la sută. Proiectul a fost prezentat de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care a anunțat că acesta este retras, în același timp, de pe agenda Parlamentului, unde ajunsese după ce fusese adoptat anterior de Guvern.

”Obligațiunile de stat vor fi emise și transmise Băncii Naționale a Moldovei la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termen de până la 25 de ani, în volum total de până la 13 miliarde 583 milioane de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută”, a declarat Octavian Armașu.

În total, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru șapte legi referitoare la sistemul bancar și modificarea bugetului de stat. Premierul Pavel Filip a argumentat că legile trebuie să intre în vigoare cât mai repede, de aceea a fost necesară asumarea răspunderii Guvernului. Adoptarea acestor legi este o precondiție pentru semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unei ședințe speciale a Guvernului.

”Modalitatea de aprobare a acestor legi prin angajarea răspunderii a fost coordonată și cu cei de la FMI, și cu majoritatea parlamentară și suntem în situația să mergem pe angajarea răspunderii doar din motive că nu prea avem mult timp la dispoziție. Dacă mergem pe formula clasică, ar însemna să pierdem încă câteva săptămâni și riscul cel mare este că, dacă nu reușim în octombrie să avem un program cu Fondul, atunci nu reușim să deblocăm finanțările din partea Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip. 

Dacă timp de 72 de ore Parlamentului nu va înainta și vota o moțiune de cenzură, legile adoptate astăzi vor intra în vigoare.

Asumarea răspunderii pentru transformarea în datorie de stat a datoriilor față de Banca Națională a fost criticată de fostul premier, Ion Sturza. Potrivit lui, decizia ar fi  ilegală și neconstituțională, pentru că putea fi luată numai de Parlament. El comentat pe Facebook că Pavel Filip ar repeta greșeala lui Iurei Leancă și că ”va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău