Eurodeputatul Andi Cristea, apel către colegii din Parlamentul European privind ajutorul financiar pentru R.Moldova: ”Ar fi o greșeală majoră să omorăm pacientul ca să reușim operația”

  • 04 Octombrie 2017 16:30
Eurodeputatul Andi Cristea, apel către colegii din Parlamentul European privind ajutorul financiar pentru R.Moldova: ”Ar fi o greșeală majoră să omorăm pacientul ca să reușim operația”

Diviziunile dintre partidele pro-europene de la Chișinău sunt din ce în ce mai mult reflectate în legislativul UE, iar dacă familiile politice europene vor cădea în capcana poziționărilor tactice, atunci Republica Moldova nu va progresa, avertizează europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), președintele al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova.

”E necesar, cred eu, să fim uniți ca familii europene și să avem în vedere obiectivul strategic și comun al familiilor politice europene de ancorare a Republicii Moldova în spațiul valorilor europene. Dacă nu reușim să lucrăm împreună la nivel european și cădem în capcana poziționărilor strict tactice, politice ale familiilor noastre individuale, Moldova nu va progresa, iar noi ca politicieni europeni vom deveni ostatici ai luptelor politice interne de la Chișinău”, a spus Cristea într-un interviu pentru Europa Liberă la capătul unei dezbateri în plenul Parlamentului European privind situația din Republica Moldova, scrie caleaeuropeana.ro.

Înaintea dezbaterii, presa de la Chișinău relata faptul că Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral. În cadrul dezbaterii au fost susținute ambele puncte de vedere: atât cel al continuării furnizării de sprijin financiar R. Moldova, cât și cel al sistării ajutorului.

”Eu nu înțeleg: cum poți să te declari susținător al apropierii Republicii Moldova de spațiul european și să ceri tu ca politician european responsabil sistarea sau suspendarea finanțării europene pentru Chișinău? E un nonsens. Ar fi un semnal dezastruos de dezangajare politică față de Moldova și față de vecinătatea estică și ar fi, practic, ceea ce Moscova și-ar dori”, a completat Cristea, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Eurodeputatul a recunoscut că ”lucrurile sunt departe de a fi perfecte în Republica Moldova, însă ar fi o greșeală majoră să considerăm situația actuală de stabilitate ca fiind un dat și să omorâm pacientul ca să reușim operația”. 

Dezbaterea a avut loc în preajma summitului Parteneriatului Estic din luna noiembrie, unde Moldovei, Georgiei și Ucrainei – țări care au semnate acorduri de asociere cu Uniunea Europeană – li se va propune un nou proiect, în care țările care fac progrese mai mari și mai rapide pe calea democrației să poată să primească ajutoare mai mari financiare din partea Bruxellesului, mai informează Radio Europa Liberă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău