Ecourile Alegerilor prezidențiale (Revista presei)
-
17 Noiembrie 2016 09:28
Revista presei din 17 noiembrie 2016
Au câștigat prietenii Kremlinului, susține Cristian Preda..cu referire la alegerile prezidențiale din RM. Ziaristul observă că doar întâmplarea a făcut ca în aceeași zi – duminică, 13 noiembrie – să fie organizat, în două țări ex-comuniste, RM și Bulgaria - turul decisiv al unor alegeri prezidențiale, iar confruntarea să aducă față-n față, și într-un loc și-n celălalt, un candidat de stânga pro-rus, câștigător al turului întâi, și o voce pro-europeană, în ambele cazuri – o femeie. În turul al doilea, diferența a fost mai mare la Sofia. Clivajul cel mai profund din ambele peisaje politice e cel legat de Kremlin: atât Radev, cât și Dodon vor ca Rusia să fie partener major pentru țările lor, nu un stat care trezește suspiciuni și care e aflat sub severe sancțiuni europene.
Pe de altă parte după Timpul, Maia Sandu a fost cea care a câștigat aceste alegeri, care oricum nu contau pentru că presupuneau o funcție de marionetă. Maia a câștigat un capital politic și un electorat enorm, și a realizat acest lucru fără populisme, fără promisiuni mincinoase, fără sperietori absurde, fără calomnii, fără autobuze și bani dați alegătorilor ca să voteze cu cine trebuie. Și asta e minunat, și asta este probabil începutul unei noi epoci în politica moldovenească. Ziarul subliniază că e prima dată în istoria Moldovei independente când un politician pro-vest acumulează un număr atât de mare de voturi.
Ziarului de Gardă publică ecourile turului doi al alegerilor prezidențiale: care au fost rezultatele, cum au votat moldovenii aflați peste hotarele țării și cine sunt autorii controversatei legi care a limitat la 3000 numărul de buletine pentru secțiile din diaspora, dar și cine a finanțat campania noului președinte, Igor Dodon. La fel, citiți un interviu exclusiv cu Douglas Wake, șeful Misiunii OSCE/ODIHR de monitorizare a alegerilor în R. Moldova. „Ziua alegerilor nu e sfârșitul istoriei”., afirmă acesta.
Iuliam Chifu remarcă în editorialul său din EVZ, că după ce emoția s-a spulberat iar pornirile vindicative, părerea de rău și nemulțumirea s-au estompat, rămâne realitatea democratică a instalării la Chișinău, prin alegeri directe, a unui președinte declarat pro-rus. Și la nivel internațional, cu atât mai mult la vecinii de peste Prut, în România, dar și la cel de-al doilea vecin al Republicii Moldova, Ucraina, îngrijorarea este inerentă, iar modul de abordare al noului președinte încă nedefinit. Cele trei principii de putere de la Chișinău – Igor Dodon autoritatea, Plahotniuc banii și resursele, Maia Sandu liderul opoziției, cu puterea simbolică a ținutei morale și a prestigiului – se vor așeza. vor ocupa spațiul de putere, vor prelua locuri și instituții și se vor confrunta cu certitudine în viitor. Mai ales primii doi. Iar aceasta pare să fie lupta pentru putere a viitorului.