Ecourile Alegerilor prezidențiale (Revista presei)

  • 17 Noiembrie 2016 09:28
Ecourile Alegerilor prezidențiale (Revista presei)

Revista presei din 17 noiembrie 2016

Au câștigat prietenii Kremlinului, susține Cristian Preda..cu referire la alegerile prezidențiale din RM. Ziaristul observă că doar întâmplarea a făcut ca în aceeași zi – duminică, 13 noiembrie – să fie organizat, în două țări ex-comuniste, RM și Bulgaria -  turul decisiv al unor alegeri prezidențiale, iar confruntarea să aducă față-n față, și într-un loc și-n celălalt, un candidat de stânga pro-rus, câștigător al turului întâi, și o voce pro-europeană, în ambele cazuri – o femeie. În turul al doilea, diferența a fost mai mare la Sofia. Clivajul cel mai profund din ambele peisaje politice e cel legat de Kremlin: atât Radev, cât și Dodon vor ca Rusia să fie partener major pentru țările lor, nu un stat care trezește suspiciuni și care e aflat sub severe sancțiuni europene.

Pe de altă parte după Timpul, Maia Sandu a fost cea care a câștigat aceste alegeri, care oricum nu contau pentru că presupuneau o funcție de marionetă. Maia a câștigat un capital politic și un electorat enorm, și a realizat acest lucru fără populisme, fără promisiuni mincinoase, fără sperietori absurde, fără calomnii, fără autobuze și bani dați alegătorilor ca să voteze cu cine trebuie. Și asta e minunat, și asta este probabil începutul unei noi epoci în politica moldovenească. Ziarul subliniază că e prima dată în istoria Moldovei independente când un politician pro-vest acumulează un număr atât de mare de voturi. 

Zia­ru­lui de Gar­dă publică eco­u­ri­le turu­lui doi al ale­ge­ri­lor pre­zi­den­ți­a­le: care au fost rezul­ta­te­le, cum au votat mol­do­ve­nii afla­ți pes­te hota­re­le țării și cine sunt auto­rii con­tro­ver­sa­tei legi care a limi­tat la 3000 numă­rul de bule­ti­ne pen­tru sec­ți­i­le din dias­po­ra, dar și cine a finan­țat cam­pa­nia nou­lui pre­șe­din­te, Igor Dodon. La fel, citiți un inter­viu exclu­siv cu Dou­glas Wake, șeful Misiu­nii OSCE/ODIHR de moni­to­ri­za­re a ale­ge­ri­lor în R. Mol­do­va. „Ziua ale­ge­ri­lor nu e sfâr­și­tul isto­ri­ei”., afirmă acesta.

Iuliam Chifu remarcă în editorialul său din EVZ, că după ce emoția s-a spulberat iar pornirile vindicative, părerea de rău și nemulțumirea s-au estompat, rămâne realitatea democratică a instalării la Chișinău, prin alegeri directe, a unui președinte declarat pro-rus. Și la nivel internațional, cu atât mai mult la vecinii de peste Prut, în România, dar și la cel de-al doilea vecin al Republicii Moldova, Ucraina, îngrijorarea este inerentă, iar modul de abordare al noului președinte încă nedefinit. Cele trei principii de putere de la Chișinău – Igor Dodon autoritatea, Plahotniuc banii și resursele, Maia Sandu liderul opoziției, cu puterea simbolică a ținutei morale și a prestigiului – se vor așeza. vor ocupa spațiul de putere, vor prelua locuri și instituții și se vor confrunta cu certitudine în viitor. Mai ales primii doi. Iar aceasta pare să fie lupta pentru putere a viitorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău