Declarație: Președintele Timofti a procedat exact cum trebuia, la Minsk

  • 13 Octombrie 2014 14:52
Declarație: Președintele Timofti a procedat exact cum trebuia, la Minsk

Analiștii politici apreciază prestația președintelui Nicolae Timofti la summitul CSI de la Minsk, la care a vorbit deschis despre embargoul impus de Rusia. Ei atrag însă atenția că aceste declarații ar putea afecta și mai mult relațiile moldo-ruse.

Kremlinul, cel mai probabil, nu este mulțimit de o asemenea atitudine și ar putea recurge la reacții care ar afecta și mai mult relațiile dintre cele două state, consideră directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. El însă a accentuat că Nicolae Timofti a procedat exact cum trebuia să o facă un președinte de țară și a informat despre problemele existente în relațiile dintre cele două state. 

”Eu cred că președintele Nicolae Timofti ar fi trebuit să spună și mai mult: că CSI nu-și îndeplinește obligațiunile sale precum că nu a reușit să rezolve acele probleme care au apărut în urma presiunilor Federației Ruse asupra Republicii Moldova și Ucrainei. Dar, în general, prestația lui Timofti este una bună și noi trebuie să ne mândrim”, a declarat Victor Chirilă.

O opinie similară a exprimat și analistul politic Cornel Ciurea. ”Consider că, în linii mari, atitudinea lui Nicolae Timofti la Minsk a fost un corectă. Noi trebuie să profităm de diverse ocazii și de diverse formate diplomatice pentru a ridica în fața Rusiei problema embargoului care nu corespunde într-u totul regulilor internaționale”, a spus Cornel Ciurea. 

Amintim că vineri la Minsk șeful statului și-a exprimat regretul că, în pofida argumentelor aduse în cadrul consultărilor bilaterale, Federația Rusă a instituit un embargo și a introdus unilateral taxe vamale la produsele moldovenești, până la intrarea în vigoare a Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană.În replică, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu a fost niciodată împotriva apropierii de Uniunea Europeană, dar a criticat faptul că Republica Moldova nu a consultat Moscova înainte de a semna Acordul de asociere. Schimbul de replici a fost urmat de o discuție particulară dintre cei doi șefi de stat în timpul lucrărilor summit-ului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău