Decizia Curții Constituționale referitor la posibilitatea ca Igor Dodon să desemneze un candidat la funcția de premier

  • 15 Mai 09:56
Decizia Curții Constituționale referitor la posibilitatea ca Igor Dodon să desemneze un candidat la funcția de premier

Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de Prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului.

Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea șefului statului de a desemna un candidat pentru funcția de Prim-ministru, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Curtea Constituțională la o sesizare depusă de președinție.

Curtea a subliniat că pentru a propune un candidat la funcția de Prim-ministru, șeful statului trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituțional în persoana Președintelui Parlamentului, ca reprezentant al forului legislativ. De asemenea, trebuie să fie alese organele care fac posibilă convocarea Parlamentului în ședințe, adică, Biroul permanent și Președintele Parlamentului, potrivit unui comunicat al Curții.

Lipsa organului care reprezintă Parlamentul, pe de o parte, precum și lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe Președintele Republicii Moldova să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru. Circumstanțele în discuție nu echivalează cu o respingere tacită sau cu o lipsă de susținere a „candidaturii propuse”, pentru că această candidatură nici nu poate fi propusă”, se arată în comunicatul care citează hotărârea Curții.

În același timp, Curtea Constituțională a stabilit că Igor Dodon este obligat să consulte fracțiunile parlamentare în eventualitatea desemnării unui candidat la funcția de premier. 

Amintim că Parlamentul constituit în urma alegerilor din 24 februarie nu și-a ales încă organele de conducere din cauza imposibilității formării unei coaliții majoritare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
13,08 °C
cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Thu
18 °C
Fri
18 °C
Sat
17 °C
Sun
18 °C
Mon
19 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0864 0.0710
USD 17.9850 0.0268
RON 4.2180 0.0162
UAH 0.6839 -0.0035
RUB 0.2802 0.0019
Arhivă Radio Chișinău