De ce împodobim brazii de Crăciun
-
24 Decembrie 2017 17:20
Bradul a devenit în ultimele secole un simbolul incontestabil al Crăciunului. Cadourile moșului sunt plasate sub pom, mirosul brazilor ne aduce aminte de copilărie, iar Crăciunului pare să-i lipsească puțin din magie fără acest ritual: împodobirea bradului. De unde a pornit însă acest obicei?
Romanii foloseau brazii pentru a-și decora templele cu ocazia Saturnaliilor, o sărbătoare în cinstea lui Saturn, zeul agriculturii și predecesorul Crăciunului.
În nordul Europei, oamenii plantau cireș sau păducel sau creau piramidă cu fructe sau lumânări. Oamenii considerau că acești arbuști țin la distanță spiritele rele și bolile. Brazii erau pregătiți pe 21 decembrie, la solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an, pentru a le reaminti oamenilor că vara va reveni și plantele vor crește din nou, notează The Telegraph.
În secolul al XVI-lea, în Germania și Letonia, brazii erau arși și plimbați pe străzi.
O altă datină străveche, prezenta bradul ca „pomul paradisului” și era decorat cu mere pentru a reprezenta Grădina Edenului a lui Adam și a Evei.
Se spune că prima persoană care a adus un copac în casă a fost teoreticianul german Martin Luther. În timp ce mergea printr-o pădure, a fost atras de frumusețea stelelor văzute printre arbori, așa că a luat un brad acasă și i-a pus lumânări pe crengi, încercând să recreeze imaginea din pădure.
Astfel ar fi început obiceiul de a împodobi bradul.
Germanii au fost primii careu au început să-și decoreze pomii cu dulciuri comestibile și figurine din sticlă.
Luminițele electrice au fost create prima oară în 1895, de americanul Ralph Morris.
Sursa: Digi24