DOSAR TRANSNISTREAN | Anatol Țăranu: Din moment ce pârghia nu mai funcționează și nu mai ține priponită R. Moldova în zona de influență a Rusiei, acest regim separatist își pierde sensul

  • 02 Februarie 16:35
DOSAR TRANSNISTREAN | Anatol Țăranu: Din moment ce pârghia nu mai funcționează și nu mai ține priponită R. Moldova în zona de influență a Rusiei, acest regim separatist își pierde sensul

Conflictul și regimul separatist transnistrean nu mai îndeplinesc funcția de odinioară de a pune presiune pe Chișinău și Moscova caută alte soluții pentru a-și menține influența în R. Moldova, spune analistul Anatol Țăranu, doctor în istorie. El atenționează că Moscova va depune toate eforturile pentru a influența alegerile parlamentare din toamnă în R. Moldova.

Conflictul transnistrean în fond a fost inspirat de la Moscova, pentru a avea o pârghie ca să mențină R. Moldova sub controlul geopolitic al Rusiei. Pe parcursul acestor peste 30 de ani, Moscovei i-a reușit acest lucru în mare măsură. Iată că în ultimul timp, R. Moldova a început să înregistreze progrese în ceea ce înseamnă integrarea europeană, iar Moscova începe se înțeleagă că pierde R. Moldova, influența ei aici s-a diminuat considerabil, conflictul transnistrean deja nu mai îndeplinește acele funcții pe care le-a îndeplinit cu atât de mare succes în anii precedenți. Rusia caută soluții pentru a reveni în forță în R. Moldova, pentru a controla acest spațiu și după toate probabilitățile, reieșind din experiența referendumului și a alegerilor prezidențiale, cu rezultate contrare celor așteptate de Moscova, ultima speranță sunt alegerile parlamentate din acest an și aici, în acest joc geopolitic Rusia joacă ultimul său coz, folosește ultimul „cartuș” pentru a supune R. Moldova. De aici această criză energetică legată de neaprovizionarea R. Moldova, a regiunii transnistrene, pe care Moscova o revendică ca pe o zonă în care locuiesc mulți cetățeni ruși. Foarte mulți politicieni ruși vorbesc despre Transnistria ca despre un pământ rusesc. Regimul de la Moscova a creat această criză în speranța că situația economică și socială se va agrava extrem de mult iar aceasta își va găsi reflecția în rezultatele alegerilor parlamentare. De fapt, criza energetică provocată de Rusia este nimic altceva decât încercarea de a influența alegerile parlamentare din toamna acestui an”.

Din acest punct de vedere, regimul de la Tiraspol joacă în tandem cu Moscova, îndeplinește toate indicațiile care vin de la Moscova, chiar dacă în multe cazuri politica de la Moscova dăunează intereselor grupărilor din Transnistria, în primul rând „Șerif”, mai spune Anatol Țăranu. 

Pentru Rusia este important să fie periclitat cursul european al R. Moldova și va face tot posibilul ca la guvernare în R. Moldova să fie o forță anti-europeană, o forță care va schimba direcția geopolitică  în favoarea Moscovei. Acesta este principalul obiectiv de care se conduce Moscova și pentru a atinge acest obiectiv, este gata să jertfească oamenii, inclusiv cetățenii lor din Transnistria, constată analistul.

Din moment ce pârghia nu mai funcționează, nu mai ține priponită R. Moldova în zona de influență geopolitică a Rusiei, acest regim separatist transnistrean începe să-și piardă sensul său inițial. Kremlinul nu e interesat de oamenii simpli. Kremlinul a demonstrat acest lucru inclusiv în războiul din Ucraina, unde deja a sacrificat un milion de cetățeni ruși care au fost uciși sau grav răniți... Rusia lui Putin nu are milă de oameni, se conduce exclusiv de interesele geopolitice. Astfel, Transnistria, dacă nu mai poate servi interesele geopolitice ale Rusiei, își pierde sensul existenței sale”.

Acum se deschid ferestre de oportunitate pentru reglementarea politică a diferendului transnistrean, orice criză din regiune demonstrează că regimul de la Tiraspol nu este capabil să garanteze cetățenilor un nivel de viață decent. Slăbirea regimului, înseamnă slăbirea separatismului transnistrean, spune Anatol Țăranu. Totodată, analistul subliniază că încă suntem foarte departe de reintegrarea R. Moldova, iar această reintegrare conține și riscuri foarte serioase. El nu exclude faptul că Moscova ar putea chiar să forțeze o anumită variantă, un proiect de soluționare politică a diferendului, pentru a aduce la urmele de vot alegătorii din regiunea transnistreană, supuși totalmente propagandei separatiste, ruse din această zonă, spațiul informațional al R. Moldova este foarte limitat. Mulți dintre ei ar vota pentru forțe pro-rusești, acesta este obiectivul major pe care Rusia acum îl urmărește și caută acest plan, atenționează Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
2
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
1
Arhivă Radio Chișinău