Curtea Constituțională a DECIS | Candu sau Filip îl vor numi în funcție pe ministrul Apărării

  • 20 Octombrie 2017 16:26
Curtea Constituțională a DECIS | Candu sau Filip îl vor numi în funcție pe ministrul Apărării

Curtea Constituțională a decis astăzi că Igor Dodon a încălcat grav obligațiunile  de președinte și jurământul de învestire atunci când a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Astfel, președintele Parlamentului sau prim-ministrul urmează să semneze decretul de numire a acestuia și să primească jurământul. Pe de altă parte, Președinția critică hotărârea Curții Constituționale.  

Curtea Constituțională a constatat, că prin prisma hotărârii sale de marți, există premisele necesare pentru a stabili interimatul funcției de președinte. Astfel, prerogativa de a semna decretul de numire în funcție a ministrului Apărării îi va reveni președintelui interimar, care va fi șeful Legislativului sau premierul. Totodată, în avizul său Curtea a constatat că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul respectiv reprezintă o încălcare gravă.  

Reprezentantul Guvernului, Eduard Sebulenco a precizat că președintele interimar va avea doar atribuția de semnare a decretului de numire în funcție a ministrului Apărării și să primească jurământul acestuia:

Pe de altă parte, consilierul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi a criticat avizul Curții și a reiterat acuzațiile privind integritatea și profesionalismul lui Eugen Sturza. 

Amintim că în luna septembrie, Igor Dodon a refuzat în mod repetat să-l numească în funcția de ministru al Apărării pe vicepreședintele Partidului Popular European, Eugen Sturza. El este absolvent al facultății de Finanțe și fost consilier al ex-premierui Vlad Filat și a fost șef de cabinet al lui Iurie Leancă în anii 2009-2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău