Cotidianul/”COVID-19: R.Moldova, pe locul 2 la infectări în Europa în ultimele 24 de ore. Mai rău e doar în Belarus” (Revista presei)

  • 28 Mai 2020 09:33
Cotidianul/”COVID-19: R.Moldova, pe locul 2 la infectări în Europa în ultimele 24 de ore. Mai rău e doar în Belarus” (Revista presei)

Revista presei din 28 mai 2020

COVID-19: Moldova, pe locul 2 la infectări în Europa în ultimele 24 de ore. Mai rău e doar în Belarus”, titrează Cotidianul. ”Ieri Republica Moldova a înregistrat alte 232 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, al doilea cel mai negativ bilanț la două luni și jumătate de la declanșarea pandemiei. Această statistică plasează țara noastră pe locul 2 în Europa la capitolul infectări, raportat la populație, în ultimele 24 de ore. Bilanțul, care ne plasează la coada Europei în felul în care am gestionat pandemia, vine pe fondul unor relaxări masive în majoritatea statelor europene a restricțiilor impuse anterior. (…) Astfel, cu 232 de noi cazuri, Moldova a înregistrat o medie de 66 de cazuri la un milion de locuitori. Mai rău lucrurile stau doar în Belarus, care a înregistrat 94 de cazuri la un milion de locuitori (897 în total), cu precizarea că această țară nu a instituit nici pe o clipă stare de urgență, iar măsuri restrictive aproape că nu s-au aplicat”, notează sursa citată.

La Chișinău am asistat la o geopolitizare a pandemiei, pe relația cu Bucureștiul cel puțin, într-un fel încercând să se estompeze administrarea pandemiei, a declarat, la TVR Moldova, președintele Fundației Universitare a Mării Negre de la București, sociologul Dan Dungaciu. „Ăsta era prețul pe care R. Moldova l-a plătit că nu era în NATO, că nu are nici măcar o garanție de securitate. Când se întâmplă o astfel de criză asemeni pandemiei, evident, că statele care sunt în tipul acesta de izolare, vor fi cele ce vor plăti mai mult. Era firesc ca R. Moldova să plătească prețul neintegrării ei de 30 de ani. (…) Geopolitizarea pandemiei nu are sorți de izbândă în fața cetățeanului care se va confrunta cu anumite realități, chiar dacă ajutorul din România a fost pus la colț, înlocuit cu ajutorul venit din China sau Rusia. S-a încercat o întreagă contra-propagandă, lucrurile până la urmă se văd, oamenii văd că R. Moldova sunt dificultăți”, a spus Dan Dungaciu.

La Jurnal TV, președintele Igor Dodon susține că nu știe ce a fost în punga care apare în înregistrarea video dată publicității pe 18 mai de deputatul Iurie Reniță. El este convins că înregistrarea este parte a unui joc realizat de fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc și a fost dată publicității pentru a distrage atenția opiniei publice de la declarațiile procurorului general, Alexandru Stoianoglo, care a declarat în aceeași zi că Plahotniuc este unul din beneficiarii furtului miliardului, scrie portalul jurnal.md. În context el a declarat că filmările au fost ilegale și că nu știe ce era în acea sacoșă. „Bine că procuratura a inițiat acel proces penal ca să nu rămână semne de întrebare pe viitor, dar nu poate fi învinuit președintele pentru că în primul rând sunt filmări ilegale”, a spus Igor Dodon.

Singura soluție constituțională este demisia lui Igor Dodon și alegeri anticipate”, declară președinta PAS, Maia Sandu, într-un interviu pentru Europa Liberă. ”În momentul în care Igor Dodon își dă demisia, se deschide ușa pentru alegeri parlamentare anticipate și știm că în august expiră acest un an de zile stabilit de Curtea Constituțională, deci aceasta înseamnă că după luna august putem să facem alegeri anticipate parlamentare după sistemul proporțional, curățăm parlamentul atunci și, în același timp, avem și alegerile prezidențiale mai devreme și țara primește o șansă să curețe președinția de un președinte care a luat mită, așa cum am văzut în video. Și aceasta este singura modalitate constituțională, dar și demnă, dacă pot să spun așa, pentru a ieși din această situație, am decis să mergem astăzi la Curtea Constituțională să depunem o sesizare pentru ca să clarifice Curtea încă o dată dacă într-adevăr este posibil să organizăm alegeri parlamentare anticipate înainte de expirarea acestor șase luni până la data alegerilor prezidențiale și noi avem toată certitudinea că Curtea va spune că se poate face acest lucru. Și atunci, noi oferim o soluție pentru ca să descurcăm ițele din actualul parlament, să curățăm clasa politică, să-i dăm o șansă electoratului, pornind de la situația actuală și într-un sistem democratic mult mai corect să realeagă parlamentul.”

Solidari în pandemie. Cum își ajută asistenții medicali colegii care se îmbolnăvesc de COVID-19” – un reportaj publicat de Sănătateinfo.md. ”În fiecare dimineață la ora 05:30 ea se trezește și mulge vaca, apoi o duce la cireadă, dă mâncare la păsări, își trezește cele două fetițe, le îmbracă și somnoroase merg împreună cu tatăl lor la bunici, până se întoarce mama. Mai bine de o lună așa începe ziua asistentei medicale Daria Bolfun. După ce asistenta medicală din sat a fost diagnosticată cu COVID-19, Daria vine în fiecare dimineață de la Ghiduleni să muncească la Oficiul medicului de familie Cuizăuca. Cu o voce tăioasă, dar și cu zâmbetul pe buze, Daria spune că viața ei se aseamănă cu cea de la armată. Regimul e strict, aproape mereu același și zilnic parcurge 15 km. În fiecare dimineață șoferul de la Oficiul Medicului de Familie din Cuizăuca o aduce la muncă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău