Coronavirus: UE se distanțează de producătorul de vaccinuri AstraZeneca (AFP)

  • 02 Februarie 2021 11:40
Coronavirus: UE se distanțează de producătorul de vaccinuri AstraZeneca (AFP)

Comisia Europeană a indicat luni o distanțare de producătorul AstraZeneca în cadrul strategiei de vaccinare împotriva coronavirusului, după întârzieri mari ale livrărilor, comentează AFP, preluat de Agerpres.

Produsul companiei farmaceutice anglo-suedeze "urma să fie vaccinul de masă pentru primul trimestru din 2021", le-a declarat europarlamentarilor Sandra Gallina, directoare generală pentru sănătate în cadrul Comisiei. AstraZeneca nu a reușit însă să garanteze decât 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce este "o adevărată problemă" pentru Uniunea Europeană, a arătat ea.

Comisia Europeană se reorientează în prezent spre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Johnson&Johnson, a afirmat Gallina. Laboratorul german BioNTech s-a angajat lui să livreze Uniunii Europene în trimestrul al doilea cu până la 75 de milioane de doze în plus față cantitățile prevăzute inițial. "Vor fi mult mai multe doze în trimestrul al doilea, deoarece va intra în vigoare un nou contract. Nu vom dispune doar de BioNTech și Moderna, ci vom avea și un nou contract cu BioNTech, adică dublul cantității", a menționat directoarea.

În ultimele săptămâni, tonul discuțiilor între liderii europeni și AstraZeneca a fost tot mai ridicat, apreciază AFP. Firma a acumulat întârzieri la livrările de vaccin împotriva COVID-19, cel de-al treilea aprobat în UE, după produsele Pfizer/BioNTech și Moderna.

AstraZeneca a explicat că nu va putea livra decât un sfert din numărul de doze promis Uniunii pentru primul trimestru, din cauza unei "reduceri a randamentelor" într-o fabrică europeană. Bruxellesul acuză implicit compania că a favorizat Regatul Unit la furnizare, încălcându-și astfel obligațiile contractuale față de UE.

Directorul general al AstraZeneca, Pascal Soirot, a dat asigurări că firma pe care o conduce "va face tot ce poate" pentru a-și onora contractul. Gallina a replicat: "Calendarele impun restricții legate de bonul de comandă pentru vaccin (...) Deci nu văd unde sunt eforturile dumneavoastră".

Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că în cadrul contractelor dintre UE și producătorii de vaccinuri "putem fie să primim produsele, fie sumele plătite", adică rambursarea plăților deja efectuate.

Comisia a alocat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca și pentru creșterea capacității de producție a companiei 336 de milioane de euro, sumă care nu a fost însă achitată integral. "Nu am vaccinul, nu aveți plata de la Comisie", a rezumat situația directoarea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău