R. Moldova este invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest

  • 10 Mai 19:40
R. Moldova este invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest

Republica Moldova va fi invitatul de onoare al celei de-a XVII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată anul acesta în perioada 29 mai - 2 iunie, la Romexpo. Prezența Republicii Moldova la Bookfest 2024 stă sub semnul apropierii și al relației speciale dintre cele două țări, informează Agerpres.

Sloganul propus de țara invitată este "Te cuprind, Republica Moldova", o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spațiul lingvistic și cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei "te îmbrățișez", potrivit unui comunicat transmis de sursa citată.

"Invitația adresată Republicii Moldova a venit ca o continuare firească a relațiilor excelente pe care le împărtășim cu colegii de peste Prut, inclusiv cu prilejul celor șase ediții de Bookfest Chișinău deja desfășurate acolo. Dar avem în comun și multe dintre problemele pieței de carte, pornind de la publicul restrâns și lipsa unei infrastructuri decente de difuzare. Sperăm ca acest Bookfest 2024 să fie șansa unor pași fermi pe un drum comun pe care ni-l dorim cât mai luminos", a declarat președintele Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene, citat în comunicat.

Standul Republicii Moldova ca invitat de onoare va fi plasat în zona centrală a Pavilionului B2 de la Romexpo. În cei peste 200 de metri pătrați, vizitatorii Bookfest 2024 vor putea descoperi o ofertă bogată, de la cărți de ficțiune, de nonficțiune, la cărți de artă, cărți pentru copii și tineret, precum și o selecție de carte rară din anii '60 - '80.

Propunerea invitatului de onoare reunește aproape 40 de evenimente, un program bogat, ce include evenimente cu o arhitectură diversă: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.

"Facem azi, prin carte și cultură, încă un pas spre regăsirea noastră de neam, spre reclădirea punților distruse. (...) Cred cu tărie că Bookfest 2024 va da un impuls creator literaturii noastre și, totodată, va motiva cititorii din România să treacă Prutul. Prin pagini de carte, dar și pe viu, pentru a spune, așa cum sună și sloganul prezenței noastre la Bookfest 2024, 'Te cuprind, Republica Moldova'", a afirmat ministrul Culturii, Republica Moldova, Sergiu Prodan.

Pe lista autorilor moldoveni care vor fi prezenți la Bookfest se numără atât scriitori cunoscuți, poeți și prozatori reprezentanți ai mai multor generații, precum și nume importante din sfera nonficțiunii.

Poetul și autorul de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist și publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian - scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan - unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnalistul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski - scriitori-punte între România și Republica Moldova se află pe lista invitaților.

Și reprezentanții noii generații de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenți la Bookfest 2024, cititorii români putând întâlni nume precum Ion Buzu, Valentina Șcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guțu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Sașa Zare sau Dumitru Fanfarov.

Lista participanților la evenimentele organizate de țara invitată de onoare va fi completată de o serie de scriitori născuți în Republica Moldova care s-au stabilit și au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guțu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români importanți.

Întreg programul de evenimente și lista participanților vor fi făcute publice în conferința de presă oficială, organizată în săptămâna dinaintea evenimentului, pe data de 23 mai, ora 11,00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Vizualul Republicii Moldova la Bookfest ca țară invitată de onoare valorifică creația artistului plastic basarabean Glebus Sainciuc (1919 - 2012), în cadrul unui spațiu multimedia din cadrul salonului urmând să ruleze proiecții pe baza desenelor acestuia create în cadrul inițiativei Muzeele Viitorului, expuse la Muzeul Național al Literaturii Române de la Chișinău.

Prezența Republicii Moldova ca invitat de onoare la Bookfest 2024 este asigurată de Guvernul de la Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
24
Arhivă Radio Chișinău