Scoția ar putea să se despartă de Regatul Unit în cel mult cinci ani, anunță premierul: „Independența e răspunsul”

  • 10 Mai 20:00
Scoția ar putea să se despartă de Regatul Unit în cel mult cinci ani, anunță premierul: „Independența e răspunsul”

John Swinney, care a devenit în această săptămână prim-ministru al Scoției, a declarat vineri pentru SkyNews că el crede că țara sa s-ar putea despărți de restul Regatului Unit în cinci ani, nemulțumirile fiind legate de Brexit și de criza costului vieții. "Cred că independența poate fi obținută în acest interval de timp, deoarece argumentele în favoarea ei sunt convingătoare, dacă ne uităm la două dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm ca țară în Scoția: efectul costului vieții și implicațiile Brexit-ului. Ambele sunt factori strategici majori care provoacă daune economice și sociale grave Scoției din cauza deciziilor proaste luate la Westminster. Iar independența este răspunsul la asta", a declarat John Swinney la SkyNews, potrivit News.ro, scrie Digi24.

Potrivit sursei citate, el a spus că Scoția a fost "forțată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinței" sale, remintind că majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea în blocul european. "Dacă am fi fost o țară independentă, am fi putut face parte din Europa și n-am fi avut parte de toate perturbările dăunătoare cu care ne-am confruntat", a adăugat el.

Swinney a fost viceprim-ministru sub conducerea lui Nicola Sturgeon, care a fost lider al SNP (Partidul Național Scoțian) și prim-ministru al Scoției din 2014 până în 2023, când aceasta a demisionat din cauza unui scandal de corupție în care este implicat soțul ei.

Nicola Sturgeon voia să se folosească de următoarele alegeri generale ca un al doilea referendum de facto privind independența Scoției, după ce Curtea Supremă a decis că un vot nu poate fi organizat fără consimțământul guvernului britanic. Rămâne de văzut ce favorizează noul premier John Swinney.

Un veteran al Partidului Național Scoțian (SNP), John Swinney a fost ales luni noul său lider. El l-a înlocuit pe Humza Yousaf în funcția de prim-ministru al Scoției. Yousaf, care devenise primul musulman care a condus o țară democratică din Europa Occidentală atunci când a fost învestit în funcția de prim-ministru în 2023, a demisionat săptămâna trecută după ce decizia sa de a pune capăt unei coaliții în parlamentul scoțian cu Partidul Verde s-a întors împotriva sa, declanșând o cursă pentru a-i găsi un succesor.

Principala provocare a lui Swinney va fi să oprească scăderea popularității SNP după o serie de scandaluri și pași greșiți din punct de vedere politic, păstrând în același timp în viață obiectivul său final de a obține independența față de Regatul Unit.

Swinney a fost liderul SNP în perioada 2000-2004 și a ocupat, de asemenea, funcția de viceprim-ministru și ministru de finanțe al Scoției.

SNP domină politica scoțiană de 17 ani, dar popularitatea sa a scăzut în ultimul an pe fondul unui scandal de finanțare, a unei serii de gafe politice și a criticilor privind modul în care conduce țara. Acum Swinney conduce un guvern minoritar.

Scăderea de popularitate a SNP a sporit speranțele Partidului Laburist, în opoziție în Marea Britanie, de a recâștiga teren în Scoția, una dintre cele patru națiuni ale Regatului Unit, în timp ce încearcă să câștige alegerile parlamentare britanice așteptate în cursul acestui an.

La rândul său, SNP urmărește să revigoreze impulsul electoral pentru un alt referendum privind independența față de Regatul Unit. Scoțienii au votat împotriva separării de Regatul Unit cu 55% din voturi la referendumul din 2014, dar mișcarea pentru independență susține că ieșirea ulterioară a Marii Britanii din Uniunea Europeană a schimbat situația și că un alt referendum este acum justificat - o afirmație pe care atât Partidul Conservator, aflat la putere la Londra, cât și Partidul Laburist o resping.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău