Comratul nu are competența să organizeze un plebiscit referitor la vectorul extern al țării

  • 21 Ianuarie 2014 17:39
Comratul nu are competența să organizeze un plebiscit referitor la vectorul extern al țării

Reprezentanții guvernării susțin că preconizatele referendumuri din Găgăuzia sunt în afara cadrului legal și reprezintă un exercițiu de destabilizare a situației interne în Republica Moldova.

Organizarea referendumurilor în Găgăuzia privind orientarea politicii externe a țării este ilegală și are scopul de a obstrucționa cursul de integrare europeană, a declarat deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi, în cadrul unei dezbateri organizată de agenția de presă IPN.

Opinii adverse au exprimat, în cadrul aceleiași discuții, reprezentanții puterii locale de la Comrat și cei ai Partidului Comuniștilor.

Reprezentanții guvernării susțin că preconizatele referendumuri din Găgăuzia sunt în afara cadrului legal și reprezintă un exercițiu de destabilizare a situației interne în Republica Moldova. Potrivit deputatului PLDM, Valeriu Ghilețchi, autoritățile de la Comrat nu au competența să organizeze un plebiscit referitor la vectorul extern al țării.

Pe de altă parte, deputatul din Adunarea Populară din Găgăuzia, Fiodor Găgăuz, reprezentat al partidului ”Găgăuzia Unită”, susține că legislativul local poate consulta populația în privința acestui subiect.

În contextul conflictului dintre Chișinău și Comrat, deputatul Partidului Comuniștilor, Artur Reșetnicov, acuză puterea centrală de lipsa unui dialog deschis cu reprezentanții regiunii autonome.

Hotărârile Adunării Populare de la Comrat cu privire la organizarea a două referendumuri au fost declarate ilegale de către instanța de judecată. Întrucât procedura de desfășurare a plebiscitelor a continuat, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale a organizatorilor.
În cadrul referendumului, prevăzut pentru 2 februarie a.c. locuitorii regiunii urmau să opteze fie pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fie la Uniunea Vamală - Rusia Belarus Kazahstan.

Miercuri, 22 ianuarie, premierul Iurie Leancă, însoțit de un grup de miniștri, urmează să întreprindă o vizită de lucru în UTA Găgăuzia, după ce luni a avut loc la Comrat o întâlnire a reprezentanților Guvernului și Parlamentului de la Chișinău cu membri ai Adunării Populare și ai executivului regional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău