Comisia Europeană publică noua Strategie de extindere

  • 06 Februarie 2018 10:53
Comisia Europeană publică noua Strategie de extindere

Comisia Europeană urmează să adopte marți 6 februarie noua Strategie de aderare a Serbiei și a altor state din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.

Este pentru prima dată de la începutul acestui proces, când un document oficial al UE menționează anul 2025 drept dată a posibilei aderări a Serbiei și Muntenegrului la UE. La Bruxelles se apreciază că acesta este primul dintr-o serie de pași importanți pe care Serbia și Balcanii de Vest îi așteaptă în acest an. Întrunirea Comisiei Europene va avea loc la Strasbourg și imediat după adoptare documentul va fi prezentat de șeful diplomației europene, Federica Mogherini și comisarul european pentru negocieri de aderare, Johannes Hahn. Strategia de extindere va fi dezbătută în ședința plenară a Parlamentului European și va fi transmisă statelor membre UE , care vor avea ocazia să-și prezinte poziția la summitul liderilor UE din luna martie.

Miercuri, la o zi după adoptarea strategiei comisarul Hahn va efectua o vizită în Serbia.

Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, David McAllister, a avertizat că 2025 nu este un termen obligatoriu și a subliniat că aderarea Serbiei și a statelor vecine depinde de îndeplinirea strictă a criteriilor "juridice, politice și economice". Pe scurt, este nevoie de voință politică pentru implementarea reformelor, în special în ce privește statul de drept și în cazul Serbiei și ajungerea la un acord de normalizare a relațiilor cu Pristina.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău