Clasa politică din R. Moldova, înapoiată și superficială?

  • 07 Iunie 2016 15:52
Clasa politică din R. Moldova, înapoiată și superficială?

Revista presei din 7 iunie 2016

Miercuri, 8 iunie, vor avea loc noi proteste în fața Guvernului de la Chișinău, a anunțat Mișcarea Refugiaților Transnistreni, anunță Adevărul. Motivul protestelor ar fi faptul că, după întrevederea veteranilor războiului de pe Nistru cu premierul Pavel Filip, acesta nu și-ar fi onorat anumite obligațiuni. Potrivit reprezentanților Mișcării, la 20 februarie, prim-ministrul le-ar fi promis să soluționeze problema refugiaților în ceea ce privește privatizarea apartamentelor primite, ca rezultat al părăsirii teritoriului din stânga Nistrului. La fel, premierul le-ar fi promis majorarea pensiilor și să le dea bilete pentru recuperare în sanatorii.

Nicolae Negru scrie în Ziarul național despre utopia unui candidat universal. Autorul subliniază că nu e suficient ca liderii formațiunilor de stânga și de dreapta să cadă de acord asupra unui candidat comun, trebuie să-l accepte și alegătorii. Un candidat „ecumenic” poate reuși doar dacă nu va avea biografie (va cădea de pe lună) și nu i se va putea atribui nicio declarație politică din trecutul său. Într-o măsură oarecare, acestui tip de candidat se pretează Andrei Năstase însuși, dacă nu ar fi vulnerabil în legătură cu ultimele dezvăluiri legate de sursele sale financiare. Oricât ar înjura el presa lui Plahotniuc, transferurile bănești de circa 200 de mii de euro pe numele mamei și soacrei sale, casa luxoasă înscrisă iarăși pe numele mamei sale ridică unele semne de întrebare și necesită explicații mai convingătoare, susține editorislistul. După autor  singura soluție cât de cât realistă de creare a unui front antioligarhic comun rămâne identificarea unui candidat unic de către partidele de dreapta: PDA, PAS, PPEM, PLDM. Problema e că liderul PDA pare mai puțin dispus să accepte avantajul Maiei Sandu.Posibil, și ceilalți lideri de dreapta, Leancă, Pistrinciuc ș.a., nu sunt pregătiți să se împace cu rezultatele sondajelor.

Unele evenimente, din ultima perioadă, au demonstrat, încă odată, cât de înapoiată și superficială este clasa politică din R. Moldova, scrie Timpul. Un partid, pretins, Liberal, inițiază un proiect de lege, votat de Parlament, prin care toți angajații statului au fost pe 1 iunie trimiși la odihnă, iar într-o altă sâmbătă vor fi scoși la lucru. Nici un liberal sau alt deputat, care a votat această lege nu s-a interesat ce pierderi economice generează o zi liberă, care se transformă în salarii mici, pensii mici, infrastructură înapoiată etc. Într-o lună de zile, fiind în jur de 20 de zile lucrătoare, o zi nemuncită echivalează cu 5% din munca unei luni. Liberalii din Chișinău au descoperit alte legi economice, unde bugetarii stau acasă, nu produc nimic, în schimb angajații din privat, ca fraierii, lucrează, achitând impozite geniilor din Parlament. Cât timp lucrurile în politică de pe Bâc vor rămâne inversate în acest mod, nu are sens să ne așteptăm la schimbări sau progrese în vreun domeniu. Partidele cu capul în jos vor continua să se comporte invers, decât le dictează doctrina, angajații statului vor continua să trăiască precum căpușele pe spatele mediului privat, până când se vor trezi cetățenii noștri... din somnul cel de moarte. 

Și Ziarul de Gardă critică instituirea zilei de 1 iunie, drept zi liberă. Ziarul remarcă faptul că săr­bă­toa­rea liberă de 1 iunie a coincis cu vizita minis­tru­lui de Externe al Olan­dei la Chi­și­nău, Bert Koen­ders. În Olanda există doar patru zile libere, decla­rate prin lege, chiar dacă săr­bă­tori sunt mai multe, oame­nii nu sunt forțați să săr­bă­to­rească și au drep­tul de a alege. De aceaa Bert Koen­ders a avut posi­bi­li­ta­tea să vadă cum arată o nouă săr­bă­toare în cel mai sărac stat din Europa.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău