CAPC: Prevederile Legii privind moratoriul asupra controlului de stat sunt ambigue

  • 30 Martie 2016 15:27
CAPC: Prevederile Legii privind moratoriul asupra controlului de stat sunt ambigue

Prevederile Legii privind moratoriul asupra controlului de stat sunt ambigue și pot fi ocolite cu ușurință.

Totodată, în procesul de elaborare, autorul legii, care este Ministerul Justiției, și-a depășit competențele, întrucât ministerul respectiv poate elabora proiecte de acte normative doar în domeniul justiției și protecției drepturilor omului. De această părere sunt experții de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilității legii.

Experta CAPC, Mariana Kalughin, a declarat la o conferință de presă la IPN că legea care, potrivit notei informative, este elaborată în vederea limitării modalităților de intervenție abuzivă a statului în activitatea de întreprinzător, a fost adoptată cu unele încălcări ale legislației. Experta a menționat că la promovarea proiectului nu a fost respectat termenul de cooperare cu societatea civilă, adică15 zile lucrătoare de la data plasării proiectului pe pagina electronică a Parlamentului. De asemenea, experta a spus că lipsesc cu desăvârșire analizele la care trebuia supus proiectul de lege înainte de a fi adoptat în Parlament.

Autoarea raportului consideră că normele sunt ambigue și pot fi cu ușurință ocolite, întrucât autoritățile au prea multă discreție de a hotărî în ce circumstanțe pot fi efectuate controale de stat la fața locului. „În aceste condiții, în opinia noastră legea nu ar putea să-și atingă scopul. Suntem îngrijorați că nu se respectă cel puțin minimul de standarde ce ține de transparenta în cadrul procesului decizional”, a subliniat experta.

Mariana Kalughin a declarat că nota informativă la această lege nu conține o analiză fundamentală a mai multor aspecte importante. Potrivit ei, nu au fost analizate condițiile ce au impus elaborarea proiectului, finalitățile acestuia; efectul social, economic și de altă natură al realizării lui. În opinia sa, pornind de la esența și calitatea prevederilor, în lipsa unei justificări clare și suficiente, proiectul ar putea afecta atât interesele individuale, cât și interesul public.

Deși autorul proiectului susține că în rezultatul suspendării pentru trei luni a controalelor de stat, vor fi făcute economii la buget în privința cheltuielilor aferente efectuării controalelor respective, experta spune că proiectul nu conține o estimare a acestor economii. Totodată, Mariana Kalughin susține că Guvernul are așeptări exagerate pentru acumulările în bugetul de stat ca urmare a intrării în vigoare a legii privind moratoriul asupra controlului de stat.

Proiectul legii privind moratoriul asupra controlului de stat a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip, iar pe 4 martie a fost adoptat de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău