Canalul Corint, care oferă o rută mai scurtă de tranzit din sudul Italiei spre estul Mării Mediterane și Marea Neagră, închis până la finele lunii martie din cauza alunecărilor de teren
-
04 Februarie 2021 19:31
Canalul Corint, care permite circulația ambarcațiunilor de la vest spre estul Greciei fără a mai ocoli Peloponezul, a fost declarat în "situație de urgență" din cauza frecventelor alunecări de teren și va fi închis pentru circulația maritimă, cel puțin până la finele lunii martie, a anunțat joi societatea care gestionează canalul, transmite AFP, citat de Agerpres.
Canalul cu o lungime de 6,4 kilometri este tranzitat anual de aproximativ 11.000 de nave, oferind o rută mai scurtă de tranzit din sudul Italiei spre estul Mării Mediterane și Marea Neagră. Grație acestui canal navele evită o călătorie de 700 de kilometri în jurul peninsulei Peloponez. Însă lățimea de doar 21,5 metri a canalului nu permite utilizarea sa de către navele de tip oceanic.
Miercuri, "aproximativ 12 metri cubi de pământ au căzut în canal", a precizat pentru AFP Yorgos Zouglis, directorul general al societății AEDIK. "Canalul a fost declarat în situație de urgență la finele lunii ianuarie și un studiu este în derulare pentru repararea pagubelor înregistrate din cauza eroziunii", a adăugat Zouglis.
Ministerul Transporturilor a programat lucrări de reparații care ar urma să fie gata până la finele lunii martie iar "canalul ar trebui să fie redeschis la începutul lunii aprilie", a subliniat Yorgos Zouglis.
Conceput pentru prima dată în antichitate, canalul Corint a fost deschis circulației în 1893 după lucrări de construcție care au durat aproximativ 11 ani. Canalul a fost construit într-o zonă activă din punct de vedere seismic, în roci sedimentare puternic faliate. În perioada 1893 - 1940, canalul a fost închis în repetate rânduri timp de 48 de luni pentru lucrări de întreținere și de stabilizare a pereților.