Camerele de supraveghere instalate în instituțiile de învățământ ar putea fi demontate

  • 19 Decembrie 2017 14:37
0%
00:00:00
00:00:00

Camerele de supraveghere instalate în instituțiile de învățământ ar putea fi demontate, la solicitarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Instituția face trimitere la o hotărâre a Curții Europene pentru Drepturile Omului care a stabilit că instalarea camerelor încalcă dreptul la viață privată. După un demers înaintat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile urmează să stabilească dacă sub incidența acestei restricții  cad și camerele de supraveghere de la bacalaureat.  

În școlile din Republica Moldova au fost instalate în 2013, 1200 de camere de supraveghere pentru a aduce mai multă transparență și corectitudine la examenele de Bacalaureat, iar Ministerul Educației a achitat pentru ele peste șapte milioane de lei. Existența lor devine incertă acum, după ce Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a informat Ministerul Educației al Republicii Moldova și instituțiile de învățămînt superior din țară despre caracterul neconform al instalării mijloacelor de supraveghere video în sălile de curs. Sergiu Bozianu, șef adjunct al Direcției evidență și control din cadrul centrului, explică faptul că hotărârea CEDO se referă numai la camerele fixate în clase pentru o perioadă nedeterminată de timp.

„Se are în vedere că camera este montată fix pe perete sau în sălile de curs, pe o perioadă nedeterminată de timp: și azi, și mâine, și poimâne 24 din 24 de ore. În acest context, camerele care au fost montate sau care urmează să fie montate la bacalaureat, urmează să vedem, se încadrează în această noțiune sau nu”. 

De asemenea, restricția nu se va referi la camerele instalate pe coridoare sau la cele de pe perimetrul instituțiilor, a adăugat Sergiu Bozianu.

”Această solicitare și decizie a Curții (CEDO) nicidecum nu vizează camerele care sunt montate pe perimetrul instituției, pe coridoare sau în alte spații de uz comun, intrarea, ieșirea. Ne referim doar la camerele care sunt montate în sălile de curs, nu și cele de pe holuri sau de pe perimetrul instituției”, a spus Sergiu Bozianu. 

Centrul a solicitat instituțiilor  să prezinte date despre numărul camerelor de supraveghere instalate și locul acestora, timp de 30 de zile. De asemenea, împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, urmează să se stabilească dacă legislația națională permite sau nu instalarea camerelor de supraveghere în instituțiile de învățământ. Ministerul Educației nu a comentat deocamdată această situație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău