Calendarul iudaic marchează începutul anului 5777

  • 03 Octombrie 2016 16:10
Calendarul iudaic marchează începutul anului 5777

Noul an evreiesc 5777 începe cu Roș Hașana. Timp de două zile sunt reamintite responsabilitățile față de Divinitate și se face un bilanț al anului trecut.

Un obicei important este suflatul printr-un corn de berbec numit șofar ca simbol pentru trezirea poporului pentru a medita la fapte trecute și schimbarea în bine a celor rele.

Roș Hașana este un moment de reevaluare a vieții, de rugăciune pentru iertarea faptelor rele și de schimbare în bine pentru anul care începe, după cum a precizat rabinul Rafael Shaffer:

Rafael Schaffer: "După tradiția noastră, în această zi se împlinește un nou an de la a șasea zi a creației, ziua în care a fost plămădit primul om, ziua în care a fost ispitit, a căzut în ispită, a fost judecat, s-a căit și căința i-a fost primită. De aici i se trage atât numele, Roș Hașana, care înseamnă "capul anului", cât și rostul, ziua în care faptele fiecăruia dintre noi sunt amintite spre a fi aduse la judecată".

Roș Hașana începe ciclul celor mai importante sărbători evreiești, fiind urmată, la zece zile, de Yom Kippur — "Ziua pocăinței".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău