Basarabenii pot înclina balanța electorală spre binele tuturor românilor (Revista Presei)

  • 10 Iunie 11:35
Basarabenii pot înclina balanța electorală spre binele tuturor românilor (Revista Presei)

Europenii vor schimbare, dar lentă, constată Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Rezultatele alegerilor în Parlamentul European arată, pe de o parte, schimbări spectaculoase în preferințele electorale ale cetățenilor din multe state ale Uniunii Europene - Franța (șocat de alegerea francezilor, Macron a dizolvat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate), Austria, Germania, Italia, Olanda ș.a., unde au câștigat teren partidele de extremă dreaptă, populiste și eurosceptice, iar, pe de altă parte, paradoxal, deși europenii se mișcă spre dreapta, formațiunile europene ce au guvernat până acum au șanse să guverneze în continuare. Îngrijorarea alimentată de sondajele preelectorale venea și de la faptul că unele din aceste partide manifestă simpatie puternică față de Putin. Totuși, datele concrete arată că, deși au pierdut din mandate, principalele forțe politice europene din parlamentul precedent – Partidul Popular European, Socialiștii și Democrații, Liberalii de la Renew Europe – își mențin primele trei poziții, președinția Comisiei Europene îi poate reveni din nou Ursulei von der Leyen și cursul Uniunii Europene nu va suferi modificări radicale. Solidaritatea cu Ucraina, vitală și pentru Republica Moldova, nu va diminua, mai cu seamă că grupul parlamentar al Conservatorilor și Reformatorilor, din care face parte și formațiunea condusă de premierul italian Georgia Meloni, care e de partea Ucrainei, și-a mărit numărul de deputați. Nu ne așteptăm nici la revizuirea strategiei de extindere a UE, importantă pentru destinul nostru. Recordul de participare a românilor de dincoace de Prut – circa 57 de mii de alegători, ridicându-se la un sfert din voturile „diasporei” (unde iarăși e prezent elementul basarabean), este și rezultatul unei campanii electorale mult mai active a politicienilor de peste Prut, dar și al interesului crescând, al conștientizării faptului că basarabenii pot înclina balanța electorală spre binele tuturor românilor, mai scrie Nicolae Negru.

Pe de altă parte, DW scrie că această  campanie pentru europarlamentare a fost una modestă în Republica Moldova. Cei câțiva politicieni români, care au vizitat Chișinăul în ultimele zile, au fost practic invizibili. Au reușit doar să se afișeze alături de liderii moldoveni cu pondere electorală, pentru transfer de imagine și să convingă câteva partide din Republica Moldova să difuzeze apeluri în care să-și cheme susținătorii cu pașapoarte românești să voteze pentru un partid sau un candidat anume. Campania, de facto, nu s-a făcut pentru cei aproape un milion de basarabeni care dețin cetățenie română, opinează autorul articolului Vitalie Călugăreanu.

Pe rețelele de socializare, oamenii se declară derutați. Singurul punct de referință pentru ei este îndemnul „idolului” politic moldovean în favoarea unui partid sau politician român. Republica Moldova este guvernată de PAS – partid creat de președinta Maia Sandu.

 

ZDG se întreabă dacă „Oare mai sunt Gorgani în structurile actuale?”. În ZDG, Vitalie Marinuța vorbește despre securitatea în structurile de apărare și pregătirea de război a Republicii Moldova. El explică în ce condiții l-a numit în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale pe Igor Gorgan, despre care o investigație a publicației The Insider a dezvăluit că ar oferit informații pentru Serviciul de informații militare al Forțelor Armate Ruse, cunoscut ca GRU.

De asemenea, Marinuța subliniază că este necesară pregătirea Armatei Naționale și a societății, în condițiile războiului desfășurat de Rusia în Ucraina. Acesta crede că: Noi avem o problemă destul de mare în structurile de securitate și apărare, inclusiv la Ministerul Apărării, unde militarii practic conduc totul, dar el ar trebui să fie condus de cei pe care i-am ales noi. Iar cei pe care i-am ales noi n-au capacitatea și n-au oameni care cunosc. Și, iată, noi suntem într-un impas, 30 și ceva de ani ne-am bătut joc de sistemul nostru de apărare și securitate a declarat Vitalie Marinuța, la Podcastul ZdCe.

 

Oligarhi ruși au încercat să obțină, cu acte false, cetățenia Republicii Moldova. Printre ei, „Mike” Lobanov, care a investit în secret în Europa banii lui Abramovici, și miliardarul sancționat Serghei Lomakin, arată o investigație a publicației Defapt.ro.

Publicația scrie că de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, autoritățile moldovene au blocat peste 20 de dosare vizând obținerea cetățeniei Republicii Moldova de către cetățeni ruși.

În toate cazurile au fost depistate acte false anexate la dosarele depuse la Agenția Servicii Publice (ASP) de la Chișinău, instituția care gestionează procesul de obținere a cetățeniei. Peste 200 de dosare au fost respinse din alte motive.

Trei dintre cele 20 de cereri respinse aparțin unor oameni de afaceri ruși cu afaceri de zeci de miliarde de euro derulate, inclusiv prin intermediul unor companii active în Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău