E capabilă opoziția să se ridice deasupra supărărilor sale pentru a denunța, împreună cu PAS, imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale R. Moldova? (Revista presei)

  • 18 Noiembrie 09:32
E capabilă opoziția să se ridice deasupra supărărilor sale pentru a denunța, împreună cu PAS, imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale R. Moldova? (Revista presei)

Presa de la Chișinău așteaptă remanierile guvernamentale, anunțate săptămâna trecută de PAS.

Guvernarea vrea să scape de Veronica Dragalin, titrează Veridica, într-o sinteză a săptămânii trecute. Criticile lansate de către Maia Sandu la adresa Procuraturii Anticorupție pentru lipsa de rezultate în lupta împotriva corupției politice, susținute de premierul Dorin Recean, reprezintă de departe subiectul principal al săptămânii și denotă voința evidentă a guvernării de a scăpa de șefa acestei procuraturi, Veronica Dragalin. Șefa statului, Maia Sandu, a solicitat, luni, Guvernului o formulă nouă pentru reformarea Procuraturii Anticorupție, subliniind că schimbările făcute până acum nu au avut rezultatele scontate. Potrivit șefului executivului, Procuratura Anticorupție are probleme serioase la capitolul management. Dorin Recean a mai afirmat că explicațiile Procuraturii Anticorupție cu privire la sediu și lipsa acută de personal nu justifică lipsa rezultatelor. Veridica notează, că până în prezent, în ceea ce privește corupția politică, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarele Marinei Tauber și Partidului „Șor”, al Evgheniei Guțul, al lui Alexandr Nesterovschi, al Irinei Lozovan și soțului acesteia, precum și al Partidului „Șansă”. Numai că desfășurarea anevoioasă a dezbaterilor în instanțele judecătorești, inclusiv din cauza pregătirii precare a procurorilor, permite politicienilor respectivi – unii dintre ei aflați sub sancțiuni internaționale! – să își continue acțiunile de destabilizare. Bunăoară, pe 14 noiembrie, procurorul nu a putut să o convingă pe judecătoarea Olga Bejenari să respingă cererea Marinei Tauber de a pleca din nou în străinătate.

Cine vine și cine spune „pas” consultărilor cu PAS și Maia Sandu privind remanierile din Guvern. Răspunzând la întrebările Europei Libere, Igor Grosu a spus vineri, 15 noiembrie, că liderii PAS vor discuta cu alte partide, inclusiv, propunerile acestora pentru funcții ministeriale. „O să analizăm toate propunerile și, într-un final, evident că decizia o să fie asumată politic”, a spus el. Grosu nu a numit partidele pe care le așteaptă la consultări, dar susține că au fost invitate atât cele parlamentare, cât și extraparlamentare, inclusiv cel mai mare partid de opoziție, cel al socialiștilor. Unele formațiuni au refuzat invitația, iar cele care i-au dat curs se tem că opinia lor va fi ignorată de guvernanți. Pe 18 noiembrie, la Președinție, urmează să aibă loc consultările anunțate de președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 11 noiembrie, în care se vor discuta acțiunile necesare pentru combaterea corupției politice, dar și schimbările necesar la nivel de Guvern. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe, astăzi, numele noilor miniștri pe care îi va propune președintei Maiei Sandu spre aprobare.

Făcând abstracție de PSRM, care execută comenzile Moscovei, editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național se întreabă dacă e capabilă opoziția să se ridice deasupra supărărilor sale (chiar dacă unele sunt justificate), pentru a denunța, împreună cu PAS, imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, încercările serviciilor speciale ruse de a influența alegerile în folosul partidelor trădătoare ale lui Șor? O declarație comună a partidelor politice pe această temă ar fi necesară în condițiile în care Moscova declară că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale, considerându-le „nedemocratice”. Ar fi nu numai un gest de solidaritate, ci și de demnitate națională din partea opoziției. Acceptă ea lecții de democrație de la un regim autocratic, criminal, care a pornit un război de exterminare a ucrainenilor?

După cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, un cititor al ZdG, Gheorghe Edu, de 92 de ani, din satul Pelinia, raionul Drochia, a discutat cu redacția despre mai multe probleme ale R. Moldova. Îndemnat să vorbească despre o problemă, cea mai importantă, el a vorbit argumentat despre reforma teritorial-administrativă de care ar avea nevoie urgent R. Moldova. „Dacă s-ar face reforma teritorial-  administrativă, nu am avea astăzi Găgăuzia și Transnistria, pentru că de la reforma făcută în perioada sovietică a început totul, inclusiv separatismul, spune fostul profesor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
10
Thu
6
Fri
5
Sat
6
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău