APROBAT | Revinirea la modalitatea anterioară de numire a Procurorului general

  • 17 Iulie 2020 08:02
APROBAT | Revinirea la modalitatea anterioară de numire a Procurorului general

Deputații au aprobat în două lecturi modificări la Legea Procuraturii, după ce Curtea Constituțională a declarat mai multe prevederi neconstituționale. Opoziția parlamentară a declarat că, pe lângă aspectele declarate neconstituționale, există mai multe amendamente și nu este clară graba cu care este promovat proiectul, or acesta a ajuns în legislativ cu o zi înainte de dezbaterile în plen, transmite IPN.

Secretarul de stat la Ministerul Justiției, Radu Foltea, a declarat că o prevedere a proiectului se referă la numirea procurorului general și constă în revenirea la procedura anterioară de numire a acestuia printr-un concurs transparent de a cărui organizare va fi responsabil exclusiv Consiliul Superior al Procurorilor. În cazul în care intervine vacanța funcției de procuror general, CSP va avea prioritate la selectarea unui procuror general interimar.


Proiectul prevede ca transferul procurorului într-o funcție de același nivel sau nivel inferior, cu excepția funcției de procuror-șef și adjunct al procurorului-șef, să se facă prin ordinul procurorului general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea constă în posibilitatea de a candida la funcția de procuror, fără susținerea examenului în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției, a persoanelor care au activat în funcția de procuror cel puțin zece ani.

Potrivit autorilor, modificarea se impune luând în considerare că persoane le respective au experiența necesară, au fost evaluați de mai multe ori în această perioadă, iar plecarea lor din sistem nu a avut loc din motive imputabile acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău