Alianța se zbate între ciocanul opoziției comuniste și nicovala „Păpușarului”

  • 13 Februarie 2013 09:06
Alianța se zbate între ciocanul opoziției comuniste și nicovala „Păpușarului”

Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chișinău că AIE trece prin zile grele. Luată ostatică în propria curte de un partener de la guvernare.

Nici americanii și nici europenii nu au cum să trimită Forțele Speciale pentru a o elibera. Alianța se zbate între ciocanul opoziției comuniste și nicovala „Păpușarului”. Pe de altă parte, publicistul susține că în condițiile noastre o coaliție e mai bună decât un regim monopartid, întrucât asigură o competiție purificatoare în sânul AIE. Autorul amintește că Republica Moldova a avut deja o guvernare de o singură culoare, condusă de Vladimir Voronin și atenționează că pentru Păpușarul zilei de azi, guvernarea monocoloră ar fi un adevărat paradis. Nu l-ar deranja nici presa, nici comisiile de anchetă.

Adevărul scrie că procurorii au ridicat pentru expertiză cinci arme de la participanții la vânătoarea din Pădurea Domnească, inclusiv cea a fostului judecător Gheorghe Crețu, bănuit de omor din imprudență. Anunțul a fost făcut de procurorul general interimar, Andrei Pântea, care a fost audiat, luni, 11 februarie, de comisia parlamentară de anchetă. Marți, 12 februarie, urmează să fie audiat liderul PCRM, Vladimir Voronin. Președintele țării, Nicolae Timofti, a refuzat să vină în fața comisiei pe motiv că deputații nu au niciun drept legal să-i adreseze întrebări.

Adevărul revine în ediția de astăzi la mentalitatea postsovietică a moldovenilor. Recent, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul“ a lansat un studiu intitulat sugestiv „Cum să ne debarasăm de postsovietism“. Tipul de mentalitate postsovietică menționat de autori face referire la mai multe trăsături, care nu mai sunt deja sovietice, dar nici europene (occidentale) încă. Ar fi de remarcat aici o anumită preferință pentru agresivitate și lipsă de politețe, dar și de egalitarism amestecat cu invidia față de cei bogați, dedublarea personalității determinată de alte resorturi intime decât anterior etc. Printre soluțiile sugerate de autori pentru depărtarea de acest model de mentalitate ar fi demitologizarea perioadei sovietice, responsabilizarea clasei politice (mai înapoiată decât societatea), lupta reală cu corupția, dar și adoptarea unei legi a lustrației.

Moldova, condamnată la sărăcie de organizarea de tip sovietic, titrează Timpul. O treime din localitățile R. Moldova au o populație mai mică de 1500 de locuitori, deși Legea privind organizarea teritorial-administrativă prevede că administrațiile publice locale (APL) se organizează în localitățile unde sunt mai mult de 1500 de locuitori. Astfel, numărul mic de locuitori și baza fiscală inexistentă sunt obstacole serioase pentru dezvoltarea economică a acestora sau chiar atragerea fondurilor europene, relevă publicația. Timpul se întreabă cine susține subdezvoltarea RM prin păstrarea raioanelor?

Peste 50 de milioane de dolari, bani delapidați de către oficiali ruși, au tranzitat bancar Republica Moldova, în drumul lor spre conturile din alte țări ale Mafiei ruse. Timpul scrie că incidentul pune R. Moldova într-o lumină proastă, într-o perioadă extrem de nepotrivită pentru autoritățile de la Chișinău, înaintea semnării Acordului de Asociere cu UE, preconizată pentru luna noiembrie. Pe de altă parte  acest lucru arată  de ce se opune Federația Rusă drumului spre Vest al țării. Europenizarea Republica Moldova ar lipsi oligarhia rusească de un angrenaj important al „utilajului” de spălare a banilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău