Agricultorii au protestat față de politica fiscală

  • 27 Iunie 2013 15:59
Agricultorii au protestat față de politica fiscală

Agricultorii au protestat marți față de politica fiscală adoptată de Parlament pentru anul 2013, în peste 30 de localități din majoritatea raioanelor, pe marginea drumurilor naționale.

Agricultorii sunt nemulțumiți de majorarea taxei pe valoare adăugată de la 8 la 20 la sută, chiar dacă diferența de 12% ar urma să le fie înapoiată în termen de 30 de zile. 

La Strășeni, peste 30 de producători agricoli și-au scos utilajele pe marginea drumului național Chișinău-Ungheni, în semn de protest față de noua politică fiscală. Agricultorii afirmă să sunt nevoiți să suporte cheltuieli mari, în timp ce veniturile le sunt mici, iar condițiile meteorologice dificile din acest an au compromis o mare parte din recoltă.

Agricultorii susțin că intenția statului de a majora TVA nu va suplimenta încasările la buget, în schimb fermierii vor avea probleme în ceea ce privește recuperarea diferenței de TVA și vor fi nevoiți să-și vândă marfa mai ieftin.

În cazul în care președintele Nicolae Timofti nu va trimite legea spre revizuire Parlamentului, agricultorii sunt hotărâți să organizeze proteste de amploare, potrivit reprezentantului Federației Naționale a Fermierilor, Valentin Sașcov.

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, susține însă că există puține șanse să fie revizuită politica fiscală pentru anul viitor. Totodată, el a asigurat agricultorii că diferența de 12% din taxa pe valoare adăugată le va fi restituită fără întârzieri. Ministrul Bumacov a subliniat că autoritățile caută fonduri suplimentare pentru a sprijini agricultorii.

Parlamentul a votat majorarea TVA cu restituirea ulterioară a acesteia, de la 1 ianuarie 2013, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, cu care Republica Moldova are semnat un program de finanțare în valoare de 570 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău