Adevărul/Igor Grosu | „Contăm foarte mult pe expertiza României în reformarea justiției și ne dorim să combatem corupția pe model românesc prin crearea unei agenții anti-corupție pe model DNA”

  • 30 August 2021 09:26
Adevărul/Igor Grosu | „Contăm foarte mult pe expertiza României în reformarea justiției și ne dorim să combatem corupția pe model românesc prin crearea unei agenții anti-corupție pe model DNA”

Revista presei - 30 august 2021.

Într-un interviu pentru Adevărul, președintele Parlamentului, Igor Grosu, liderul interimar al PAS, s-a referit la relațiile dintre România și Republica Moldova despre care afirmă că sunt în prezent, „în cel mai înalt punct de dezvoltare” de la proclamarea independenței Republicii Moldova. „La Chișinău acum există o guvernare pentru care procesul de integrare europeană este unul din principalele obiective, iar la București avem parteneri de nădejde care sunt gata să ne ajute în acest parcurs. Avem toată deschiderea, avem tot sprijinul politic, moral și logistic al statului român în procesul de integrare în Uniunea Europeană și vom beneficia cu gratitudine de el. Contăm foarte mult și pe expertiza României în reformarea justiției și ne dorim să combatem corupția pe model românesc prin crearea unei agenții anti-corupție pe model DNA”, a declarat Igor Grosu. Potrivit lui, „PAS este conștient de complexitatea „dosarului transnistrean” și noi pornim de la ideea că pe ambele maluri ale Nistrului trăiesc cetățeni ai Republicii Moldova, pentru care suntem responsabili ca și guvernare. Suntem convinși că putem fi atractivi pentru transnistreni doar construind pe malul drept un stat modern și eficient, cu instituții puternice, cu o economie funcțională și cu un nivel de trai care să ne apropie. Evident, că vom avea nevoie de medierea partenerilor internaționali și în formatul existent de reglementare, dar va trebui să fim mai proactivi, fiindcă, repetăm, pe malul celălalt trăiesc cetățeni de-ai noștri, pentru care suntem responsabili”, a subliniat președintele Parlamentului.

Europa Liberă publică un interviu cu Leo Litra, cercetător de la Chișinău al Centrului Noua Europă de la Kiev. El se referă la așteptările mari ale populației față de  noua guvernare a Republicii Moldova și la eventualele dezamăgiri ce vor urma. „Eu cred că dezamăgiri vor exista în orice circumstanțe, avem recenta experiența a Ucrainei, unde președintele Zelenski și-a câștigat mandatul, aș vrea să amintesc, cu aproape 74%, mult mai mult decât președinta Maia Sandu, dezamăgirea a fost extrem de mare și acum dacă ar fi alegeri ar vota circa 30%, ar fi tot pe primul loc, dar oricum a scăzut foarte mult. Eu mă aștept că și în Republica Moldova vor exista dezamăgiri, pentru că oamenii vor soluții simple, soluții rapide. Situația în care a ajuns Republica Moldova nu poate să fie readusă într-un plan normal cu soluții simple și soluții rapide. Mai mult ca atât, oamenii care își apără interesele, care sunt conectați cu fostele guvernări încearcă din răsputeri să facă acest lucru, pentru că ei au ce pierde, inclusiv unii pot să-și piardă libertatea. Opunerea sistemului față de reformele care ar urma să facă un sistem mai transparent, mai orientat spre oameni, bineînțeles că nu sunt binevenite pentru acei care au influență în acest sistem, doar că lucrurile trebuie să aibă loc într-o manieră foarte clară, calmă, transparentă, pentru că în Republica Moldova s-au pornit lucrurile foarte rapid, asta înseamnă că noua guvernare este foarte dispusă, foarte intenționată să facă cât mai repede aceste reforme.

Tot mai multe localități din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România, relatează TVR Moldova. Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, comuna Bălășești din raionul Sângerei a semnat acorduri de înfrățire cu două localități din România, comuna Comarna din județul Iași și satul Filipeștii de Pădure din județul Prahova. Primarul de la Comarna, Constantin Grădinaru, a relatat că după încheierea acestui parteneriat, ambele localități, din România și din Republica Moldova, vor beneficia de fonduri europene pentru a se dezvolta. „Am făcut ultimele completări la proiect și aștept cu nerăbdare să semnăm acel proiect de finanțare pentru infrastructură. Să obținem acei bănuți cu care să ne putem dezvolta comunitățile și de o parte și de alta”, a declarat primarul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău