71 de ani de la declanșarea operațiunii Barbarossa

  • 03 Iulie 2013 13:36
71 de ani de la declanșarea operațiunii Barbarossa

Astăzi se împlinesc 71 de ani de la declanșarea operațiunii Barbarossa, în cadrul căreia armata română a intrat în război împotriva Uniunii Sovietice, alături de armata germană, pentru a recuceri Basarabia și Bucovina.

Evenimetul este în continuare unul controversat, fiind interperetat diferit la Chișinău. Pe de o parte, membrii Partidul Comuniștilor, alături de ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin, au depus vineri, 22 iunie, flori la monumentul Eternitate, pentru a marca începutul a ceea ce numesc ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Pe de altă parte, din punctual de vedere al istoricilor, la 22 iunie 1941 a început războiul de eliberare a Basarabiei. 

La 22 iunie 1941 România a intrat în război alături de armata nazistă pentru a repara  nedreptatea istorică de la 26-28 iunie 1940, când Uniunea Sovietică a anexat Basarabia, ca urmare a Pactului  Ribbentropp-Molotov, susțin istoricii de la Chișinău.

Potrivit istoricului Octavian Țâcu, Partidul Comuniștilor se folosește de această aniversare pentru a acumula capital politic în rândurile celor care au nostalgia Uniunii Sovietice. În opinia sa, utilizarea sintagmei Marele Război pentru Apărarea Patriei de către comuniști și simpatizanții acestora nu este adecvată pentru Republica Moldova.

Pentru România a fost un război de reîntregire, care, din păcate nu și- a atins scopul, a declarat istoricul  Ion Varta.

Campania armatei române în Est nu s-a încheiat, însă, odată cu eliberarea teroitoriilor anexate de sovietici în 1940. Ion Antonescu a ordonat ca armata română să treacă și Nistrul, o decizie controversată chiar și în acea perioadă. Războiul din Est s-a încheiat la 23 august 1944, când România a întors armele împotriva puterilor Axei. După război, Basarabia și Bucovina de Nord, pentru a căror eliberare România se alăturase Germaniei naziste, au intrat în componența Uniunii Sovietice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău