„Trebuiau să fie 12 milioane de lei, dar erau 5-6”. Încă un martor din dosarul Marinei Tauber spune cum erau transmiși banii (Revista presei)
-
10 Aprilie 10:33
Jurnal.md comentează noua vizită la Moscova a bașcanei Evghenia Guțul: Rusia nu are nicio problemă să mizeze pe politicieni penali, mai curând din ăștia și caută, titrează publicația. Declarațiile bașcanei Evghenia Guțul făcute la Moscova fac parte dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene, consideră expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa. „Evghenia Guțul este adevărata miză a Federației Ruse și ea rămâne controlată de Ilan Șor, anume în ea au decis ei să investească tot suportul și este promovată la greu și de presa din Federația Rusă. Ea spre deosebire de acel Dodon sau Voronin se întâlnește cu Putin, cu funcționari de top din Administrația Prezidențială rusă, cu conducerea Dumei de Stat și niciun politician de la Chișinău nu a avut în ultimii ani întâlniri la acest nivel”, a declarat Valeriu Pașa pentru Jurnal TV. El a amintit că ea figurează în mai multe dosare privind finanțarea ilegală al Partidului Șor, dar nu este de mirare Federația Rusă n-are nicio problemă să mizeze pe politicieni cu probleme penale, mai curând din ăștia și caută, a adăugat expertul.
Agora reține reacția președintei Maia Sandu la vizitele la Moscova ale oficialilor din Găgăuzia. Întru-un interviu acordat pentru Nokta, șefa statului pune semnul egal între aceste deplasări și susținerea pe care o acordă acești politicieni războiului. Șefa statului precizează în interviu că principala prioritate pentru rămâne garantarea și păstrarea păcii. Iar oficialii din Găgăuzia, care întreprind mai multe vizite în Rusia în ultima perioadă, ar fi de partea războiului, l-ar susține și nu ar distinge dintre locurile în care există pace și cele unde este agresiune, a spus Maia Sandu.
Europa Liberă relatează de la procesul de judecată a deputatei Marina Tauber. „Trebuiau să fie 12 milioane de lei, dar erau 5-6”. Încă un martor din dosarul Marinei Tauber spune cum erau transmiși banii. Încă o curieră, care în 2022 distribuia bani membrilor Partidului Șor, a fost audiată în procesul de judecată a deputatei Marina Tauber. Femeia s-a prezentat în instanță purtând mască medicală, ochelari de soare și o scurtă cu glugă, explicând că este deranjată de prezența presei în sală. Acesta povestise că, la rugămintea cumătrului său, pe nume Victor, distribuia câte 2-3 milioane de lei pentru organizarea protestelor antiguvernamentale din 2022. „Domnul Victor este o persoană bună. Este un ajutor al domnului Ilan [Șor]. Ei au învățat împreună. Au o prietenie de lungă durată”, afirmă martora. Ea a povestit că în 2022, din august până la 20 octombrie, a împărțit „pliculețe” cu bani în raioanele de nord ale țării. Femeia susține că, împreună cu plicurile, primea datele de contact ale persoanelor din fiecare raion cărora urma să le transmită banii. „Sumele se schimbau, la unii le reveneau 10.000 de lei, la alții - 200.000. Nu știam de unde vin aceste cifre”, a spus martora, precizând că făcea astfel de curse practic săptămânal. Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, Marina Tauber este judecată, de mai bine de jumătate de an, pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Șor și falsificarea raportului financiar de la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.
Dosarul lui Gumeniță, „înghețat” de 14 ani în instanță. Ziarul de Gardă publică detalii despre procesul fostului vicecomisar al Chișinăului, învinuit că, în aprilie 2009, a lovit cu piciorul în tinerii răniți în PMAN. Achitat într-o liniște totală de prima instanță, fostul vicecomisar al orașului Chișinău, Iacob Gumeniță, „așteaptă” să fie rejudecat de Curtea de Apel Chișinău pentru exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, când a fost surprins în imagini cum lovea în tinerii răniți care zăceau pe jos în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Dosarul lui Gumeniță a fost trimis la rejudecare la începutul anului 2022, însă până în prezent nu a avut loc nicio ședință de judecată, iar intervalul dintre ultima și viitoarea ședință programată este de aproape un an. Nu este clar însă dacă ședința programată pentru finele anului 2024 va avea loc, întrucât din completul de judecată fac parte un judecător detașat la CSJ și altul demisionar, scrie Ziarul de Gardă. Deși dosarul se examinează în instanță de 14 ani, Iacob Gumeniță, practic nu riscă să ajungă după gratii. Termenul de prescripție pentru infracțiunile pentru care ar putea fi condamnat, a expirat.