„De ce o eventuală decuplare de Ucraina n-ar ferici R. Moldova” (Revista presei)

  • 07 Decembrie 2023 10:23
„De ce o eventuală decuplare de Ucraina n-ar ferici R. Moldova” (Revista presei)

Portalul specializat în demontarea dezinformărilor, Veridica, scrie un articol despre un fake reluat recent la Tiraspol și răspândit de presa de la Moscova, precum că președinta Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Federația Rusă.

Narațiunile false propagate de presa din regiunea transnistreană și cea din Federația Rusă, sunt că guvernarea pro-europeană de la Chișinău pregătește țara pentru un război și că Maia Sandu și guvernul său au provocat înrăutățirea relațiilor cu Rusia.

Fake-urile au fost reînviate de propaganda rusă, după ce șefa statului a prezentat Parlamentului proiectul Strategiei Naționale de Securitate, în care Rusia a fost declarată principală amenințare la adresa securității țării.

Documentul se referă într-adevăr la necesitatea sporirii capacităților de apărare a Republicii Moldova, dar nu are în vedere în niciun caz pregătiri de război, mai ales că țara, fiind mică, săracă și vulnerabilă, nu ar avea cum să atace Rusia, se arată în analiza celor de la Veridica.

Europa Liberă publică un interviu cu europarlamentara din România, Ramona Strugariu, promotoare a extinderii UE,  care argumentează „De ce o eventuală decuplare de Ucraina n-ar ferici R. Moldova”

Ramona Strugariu spune că, în prezent, o separare a R. Moldova de Ucraina pe parcursul ascensiunii în UE este „o idee proastă”, pentru că ar putea afecta „relația puternică” existentă între autoritățile de la Chișinău și Kiev. „Cred că nici măcar Republica Moldova n-ar fi foarte fericită, pentru că totuși există o relație puternică cu Ucraina, pentru că mă gândesc la multe lucruri care leagă aceste două țări și din perspectivă politică și - energetică și cred că și cea a reconstrucției Ucrainei, pentru care Republica Moldova trebuie să aibă un interes direct, inclusiv la nivel de investiții și de dezvoltarea economiei cuplat cu reconstrucția Ucrainei”.

Pe de altă parte, europarlamentara afirmă că R. Moldova poate să avanseze „mai repede și mai bine” decât Ucraina pe fiecare capitol de negocieri, „pentru că în primul rând e pace și în al doilea rând pentru că, fiind o țară mai mică, este poate mai simplu de făcut unele lucruri”, afirmă Ramona Strugariu. Interviul integral îl puteți citi pe Europa Liberă.

Deschide.md scrie astăzi un articol despre o eventuală hotărăre a Guvernului după încetarea stării de urgență.

Autoritățile au decis că nu vor mai prelungi starea de urgență în R.Moldova, începând cu anul 2024. Totuși, în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de hotărâre care ar urma să fie examinat la următoarele ședințe ale Guvernului.

Mai exact, SA „Energocom” va fi obligată în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 să asigure securitatea aprovizionării malului drept al Nistrului cu energie electrică. Pentru îndeplinirea sarcinilor trasate, compania va achiziționa energie electrică în baza negocierilor directe și/sau pe bursele de energie electrică și o va vinde furnizorilor serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorilor de sistem, se arată în articolul de pe Deschide.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Ploaie ușoară
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Wed
12
Thu
8
Fri
7
Sat
8
Sun
7

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău