Republica Moldova a rămas fără curentul de Cuciurgan. Ce costuri va implica acest lucru? (Revista presei)

  • 15 Ianuarie 09:53
Republica Moldova a rămas fără curentul de Cuciurgan. Ce costuri va implica acest lucru? (Revista presei)

Presa de la Chișinău urmărește în continuare criza energetică provocată de Kremlin în regiunea transnistreană și ce impact poate avea aceasta asupra situației din R. Moldova.

Ce urmărește Federația Rusă prin provocarea crizei energetice în Transnistria? „Scopul este generarea unei crize politice pe malul drept al Nistrului și escaladarea situației”, a declarat Maia Sandu, după ședința CSS, citată de Ziarul Național. Federația Rusă a întreprins, în ultimii ani, mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept al Nistrului și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Criza energetică și umanitară provocată de Kremlin pe malul stâng al Nistrului este și formă de presiune la adresa regimului de la Tiraspol ca să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului de a destabiliza situația în R. Moldova, declarat președinta Maia Sandu. Chișinăul s-a adresat Tiraspolului încă din luna noiembrie 2024 pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză, dar a primit un „refuz irațional”, care „nu este al Tiraspolului, ci al Kremlinului”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova a rămas fără curentul de Cuciurgan. Ce costuri va implica acest lucru? - scrie jurnalistul Ion Preașcă, într-o analiză pentru Veridica. Republica Moldova se confruntă cu o nouă criză energetică, cu rate ridicate de incertitudine, atât în ceea ce privește asigurarea cu resurse energetice, cât și în ceea ce ține de la valoarea facturii pe care va trebui să o plătească pentru a ieși din această iarnă. Ca și până acum, criza este cauzată de dependența de resursele energetice rusești, mai exact de corporațiile Gazprom și Inter RAO EES (care deține centrala de la Cuciurgan, numită și MoldGRES), controlate direct de către autoritățile din Federația Rusă. De această dată, cea mai afectată este regiunea secesionistă transnistreană, care de la 1 ianuarie 2025, a rămas fără gazele „gratuite” livrate de Gazprom și, în consecință, a fost forțată să ia măsuri extradordinare de economisire a resurselor energetice, fără însă a majora tarifele. Administrația de la Tiraspol mai speră să obțină reluarea livrărilor de gaze rusești și refuză categoric orice ofertă de ajutor și colaborare din partea Chișinăului. La fel, ea nu este dispusă să cumpere gaze la prețuri de piață. Refuzul categoric al Tiraspolului de accepta ajutorul Chișinăului, poate fi explicat prin faptul că ar fi primit asigurări de la Kremlin, că, într-un final, livrările de gaze vor fi reluate. Autorul conchide că deocamdată este pus în aplicare cel mai prost scenariu pentru Republica Moldova, dar și pentru regiunea transnistreană, care presupune că rămânem în continuare fără energie electrică de la MoldGRES. Un alt aspect ce lovește direct în Guvernul de la Chișinău, sunt costurile tot mai mari, atât financiare, cât și cele de imagine. Mai ales într-un an electoral, în care urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

Ziarul de Gardă informează ANRE a aprobat modificările necesare pentru racordarea localităților din Zona de Securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale din dreapta Nistrului. Agenția Națională  pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat marți, 14 ianuarie, că a aprobat modificările planurilor de dezvoltare și investiții ale operatorilor sistemelor de distribuție din grupul S.A „Moldovagaz” și ale Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A., cu scopul alimentării cu gaze naturale și energie electrică în localitățile situate în Zona de Securitate și pe malul drept al Nistrului, prin dezvoltarea infrastructurii critice necesare. Modificările aprobate prevăd construcția a aproximativ 64 km de rețele de distribuție de gaze naturale, inclusiv două traversări subacvatice ale râului Nistru;  Racordarea la sistem a 14 localități: Fârlădeni, Hagimus, Copanca, Hîrbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cocieri, Vasilievca, Corjova și Roghi. De asemenea, urmează să fie construite 9 km de rețele de tensiune medie pentru a asigura alimentarea cu curent electric satele Varnița și Copanca.

Cum supraviețuiesc locuitorii unui sat fără gaz și lumină. DW a realizat un reportaj în satul Varnița, care se află la 67 de kilometri de Chișinău, în zona de securitate – un perimetru supravegheat de pacificatori din 1992 când a fost semnat acordul de încetare a focului la Nistru. Fără lumină și fără gaz viața este și mai dificilă în satul Varnița, de la granița cu regiunea separatistă transnistreană, constată reportera DW Violeta Colesnic. Localitatea este situată pe malul drept al râului și este administrată de Chișinău. Pentru a ajunge la Varnița, trebuie să treci un post moldovenesc de poliție și un punct de control al pacificatorilor ruși. Nici polițiștii moldoveni, nici militarii ruși nu verifică actele. Doar separatiștii transnistreni fac verificări (ilegal) la ieșirea din Varnița spre Transnistria. Satul se subordonează Chișinăului, dar gaze și energie electrică primește, de 32 de ani, din Transnistria. Pur și simplu nimeni de la Chișinău nu s-a gândit să racordeze localitatea la rețelele Chișinăului. Abia acum, când a lovit criza energetică , s-au apucat să construiască aceste conexiuni în regim de urgență. De aproape două săptămâni, satul s-a scufundat în beznă și frig, după ce Rusia a sistat livrările de gaze către Transnistria, pentru a destabiliza Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare din 2025. Cel mai greu le este bătrânilor și familiilor cu copii mici. Oamenii compară situația cu cea din primii ani de după război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
0
Fri
3
Sat
4
Sun
4
Mon
6
Arhivă Radio Chișinău