Studiu: Utilizarea inteligenței artificiale degradează abilitățile cognitive și de gândire critică
-
17 Ianuarie 21:00
Un studiu recent a descoperit că abilitățile de gândire critică sunt diminuate de folosirea instrumentelor de inteligență artificială (IA), din cauza „descărcării cognitive” – delegarea sarcinilor mentale către ajutoare externe, transmite Tech.co.
Studiul, realizat de Michael Gerlich de la SBS Swiss Business School și publicat în Societies, a chestionat și intervievat 666 de participanți din Regatul Unit, provenind din diverse grupe de vârstă și niveluri de educație. S-a constatat că participanții mai tineri se bazau mai mult pe instrumentele IA și obțineau scoruri mai mici la gândirea critică, comparativ cu participanții mai în vârstă.
Dependența de instrumentele AI, deși eficientă, riscă să reducă implicarea în gândirea reflexivă și profundă. Această tendință poate afecta „antrenamentul mental” necesar pentru învățare și luarea deciziilor. Studiul subliniază importanța echilibrării utilizării instrumentelor AI cu strategii care să promoveze „angajamentul critic” în mediile educaționale.
„Aceste rezultate evidențiază potențialele costuri cognitive ale dependenței de instrumentele AI, subliniind necesitatea unor strategii educaționale care să promoveze implicarea critică în tehnologiile AI”, se arată în studiu.
În plus, studiul subliniază preocupările existente cu privire la chatboții AI generativi, cum ar fi tendința acestora de a produce rezumate sau răspunsuri inexacte. În aceste situații, o evaluare critică din partea utilizatorilor devine și mai necesară.
Totuși, în ciuda acestor preocupări, adoptarea inteligenței artificiale continuă să accelereze, iar multe companii folosesc deja această tehnologie. Mulți directori văd în AI un mijloc de reducere a costurilor și a forței de muncă.