Parisul denunță un act de intimidare din partea Rusiei, după ce un avion francez de patrulare, care survola Marea Baltică, a fost luat la țintă de antiaeriana rusă
-
17 Ianuarie 20:20
Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a denunțat vineri un act de „intimidare, inacceptabil” din partea Rusiei, după ce un avion francez de patrulare, care survola Marea Baltică, a fost luat la țintă de antiaeriana rusă în spațiul aerian internațional, informează AFP, conform Agerpres.
Incidentul s-a produs miercuri, dar autoritățile franceze au comunicat despre acesta abia vineri.
Atlantique-2 al marinei naționale franceze, care efectua un zbor de supraveghere în cadrul operațiunii NATO „Baltic Sentry”, ca reacție la sabotarea cablurilor submarine de care este suspectată Rusia, a fost ținta unei „tentative de bruiaj”, precum și a unei „desemnări de un radar de desfășurare a focului”, a comunicat armata franceză.
Avionul a fost „ținta măsurilor de intimidare ruse”, a apreciat ministrul francez al apărării pe X. Avionul „efectua un zbor de patrulare în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice și a fost iluminat de un radar de desfășurare a focului din cadrul unui sistem de apărare sol-aer S-400”, a indicat Sebastien Lecornu.
„Această acțiune agresivă a Rusiei este inacceptabilă”, a transmis ministrul francez în postarea sa de pe X.
NATO a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că își va consolida prezența în Marea Baltică după presupusele sabotaje ale unui cablu electric submarin și a patru cabluri de internet.
Avionul francez efectua o misiune NATO de observare în largul Suediei, monitorizând navele în cadrul eforturilor de supraveghere a vaselor suspecte.
„Forțele noastre armate vor continua să acționeze pentru apărarea libertății de navigație în spațiile aeriene și maritime internaționale”, a declarat Lecornu.
Țările baltice sunt în stare de alertă după o serie de avarii la cablurile electrice, la rețelele de telecomunicații și la conductele de gaze de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Acest tip de incident, „destul de grav”, este „destul de răspândit” și „depășește cu mult frontierele Europei”, a afirmat generalul american Christopher Cavoli, comandantul forțelor NATO în Europa, în cursul unei conferințe de presă joi la Bruxelles.