Ziarul Național / Nicolae Negru | Dragostea transnistrenilor față de Rusia, interesul pentru politica rusă e un mit creat de propaganda de la Tiraspol (Revista presei)

  • 20 Septembrie 2021 11:52
Ziarul Național / Nicolae Negru | Dragostea transnistrenilor față de Rusia, interesul pentru politica rusă e un mit creat de propaganda de la Tiraspol (Revista presei)

Alegerile din Găgăuzia, înrăutățirea situației privind pandemia de COVID-19 sunt printre subiectele discutate cel mai mult de presa de la Chișinău în acest început de săptămână.

Nunțile și cumătriile s-au mutat în secția COVID”, titrează Ziarul de Gardă, după un interviu cu șeful secției Reanimare COVID-19, Institutul de Medicină Urgentă, Ion Cîvîrjîc. Medicul atenționează că din păcate, boala a „întinerit” și mulți tineri fac forme severe, ceea ce, acum jumătate de an, nu era. Chiar și cu tulpina britanică, când a ajuns în R. Moldova, nu erau atât de mulți pacienți tineri care să aibă afectată o parte atât de mare a suprafeței pulmonare – vin cu afectare pulmonară de 50-70% și, din păcate, problema e că mulți dintre acești pacienți rămân cu sechele pe un termen nedefinit. Doctorul afirmă în discuția cu jurnaliștii de la Ziarul de Gardă că „la un moment dat, la noi, jumătate dintre pacienții aflați în secția de Reanimare COVID, erau veniți de la nunți, nunți organizate de moldoveni, cu atâta dragoste și ardoare… În fine, este dorința noastră, este o bucurie a noastră să ne întâlnim cu toții la o masă, din păcate, însă, cu pandemia în care ne aflăm, lucrurile se complică. Deci, jumătate dintre pacienții aflați atunci la noi erau veniți de la nunți, cumătrii, veniți de peste hotare, pentru a participa la anumite evenimente festive. Au fost mulți pacienți care sunt stabiliți cu traiul peste hotare, au venit pentru un eveniment în Moldova și s-au reținut aici 2-3 săptămâni, dintre care două – în secția de Reanimare”.

Ieri, au avut loc alegeri ordinare pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Jurnal.md publică o secvență video în care deputații Partidului Socialiștilor Radu Mudreac și Petru Burduja au fost surprinși în apropierea unei secții de votare de la Vulcănești. Potrivit primarului de Vulcănești, Victor Petrioglu, mașina în care se aflau cei doi deputați ar fi stat toată ziua în apropierea secției de votare. Cei doi deputați au refuzat să discute cu primarul de Vulcănești care încerca să afle motivul aflării lor în apropierea secției de votare, potrivit publicației online.

Jurnaliștii de la Europa Liberă observă Cum s-a votat în stânga Nistrului pentru Duma de stat a Federației Ruse. Astfel, peste 57 de mii de locuitori ai regiunii separatiste transnistrene s-ar fi prezentat la urne pentru a vota la alegerile pentru Duma de stat a Federației Ruse, potrivit datelor publicate la Tiraspol duminică seara. Asta în timp ce la recentele alegeri pentru Parlamentul de la Chișinău, din iulie 2021, au votat puțin sub 29 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene, la secțiile de votare deschise pentru ei pe malul drept al Nistrului.

Organizarea și mersul alegerilor în Duma de stat au fost pe larg mediatizate de administrația transnistreană și presa subordonată acesteia. Evenimentul a fost prezentat ca unul foarte important pentru Transnistria și funcționari de toate nivelele au vorbit la unison despre rolul decisiv al Rusiei, ajutorul și sprijinul acesteia pentru regiunea separatistă. Asta, chiar dacă, la modul real, asistența oferită de Rusia, la fel ca și ponderea comerțului acesteia cu regiunea transnistreană, au scăzut constant în ultimii ani”, concluzionează jurnaliștii.

Apatia transnistreană și găgăuză”, astfel își intitulează editorialul pentru  Ziarul Național analistul Nicolae Negru. În primul  rând, editorialistul reaminește că Rusia nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, deschizând secții de votare în regiunea transnistreană.

Transnistrenii nu par interesați prea tare de alegerile din Rusia (ca și de cele din Republica Moldova). Sau numărul cetățenilor ruși rămași în Transnistria e mult mai mic decât se spune, sau dragostea transnistrenilor față de Rusia, interesul pentru politica rusă e un mit creat de propaganda de la Tiraspol. De la referendumul din 2006, cu ale cărui date mai operează autoritățile separatiste, au trecut 15 ani, și cei care s-au pronunțat atunci pentru intrarea în componența Rusiei au avut timp probabil să înțeleagă că au fost manipulați. Tot ieri, printr-o coincidență simbolică, în Autonomia Găgăuză s-au desfășurat alegerile deputaților Adunării Populare. Conform datelor Comisiei Eelectorale Centrale locale, la secțiile de votare s-au prezentat 40,6% din alegători, nu cu mult mai mult decât la alegerile parlamentare din 11 iulie (37%), media generală în Republica Moldova fiind, conform datelor Comisiei Electorale Centrale centrale, de 48,41%. De ce sunt alegătorii din raioanele găgăuze mai apatici decât cei din raioanele vecine - iată încă o enigmă pentru politicienii de la Chișinău”, scrie editorialistul.

În atenția presei rămâne și legea privind piața produselor petroliere, care este criticată de unii experți, care cred că modificările operate la legea privind piața produselor petroliere sunt în favoarea a 3-4 companii monopoliste de pe piață și au fost adoptate în cârdășie cu reprezentanții acestora. Mai mult, legea a fost adoptată pentru a-i încuraja pe marii rechini de pe piața petrolieră și a le distruge activitatea companiilor mici. De exemplu, citat de agenția de presă IPN expertul economic Veaceslav Ioniță opinează că modificările operate de majoritatea PAS la legea privind piața produselor petroliere nu încurajează concurența sănătoasă. Mai mult, schimbarea zilnică a prețului afișat pe panouri este lipsită de logică în contextul în care marii petroliști importă produse petroliere mult mai rar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,29
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
7
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău