Ziarul Național | Nicolae Negru: „E absurd, e rușinos, e dezonorant să ceri unui lider separatist permisiunea să deschizi secții de votare pe propriul teritoriu!” (Revista presei)
-
15 Iunie 2021 09:35
„Afacerea secțiilor de votare: cum a furat Dodon, din timp, 4% din voturi la viitoarele alegeri generale” – titrează Adevărul unde găsim un articol semnat de analistul de la București, Iulian Chifu, referitor disputa stârnită în jurul secțiilor de votare deschise peste hotare.
„Igor Dodon are o vădită abordare disprețuitoare față de diaspora, pe care a calificat-o ca „electorat paralel”. Astfel, el și-a îndepărtat și ultimele rămășițe ale votanților care ar fi optat pentru socialiști la alegerile generale. Dar nu aceasta a fost gafa cea mai mare: prin această procedură, prin scandalul care a fost lansat, (…) tema pe care nu și-o dorea a ajuns cea mai importantă din campanie și antrenează formula emoțională de mobilizare și amplificare a urii care-i face pe alegători să iasă la vot pentru a-l sancționa pe Dodon și ai lui pentru o asemenea mârșăvie”, este de părere autorul.
Europa Liberă relatează despre disputa de la Curtea de Apel Chișinău privind secțiile de votare pentru diaspora, unde ședințele se tot amână, fiind recuzați mai mulți magistrați din completul de judecată. „În procesul în cauză, disputa se poartă în jurul întrebării dacă putea sau nu Comisia Electorală Centrală să aprobe mai puține secții în străinătate decât câte au recomandat externele. Acestea au optat, cum se știe, pentru 190, spunând că aglomerațiile din scrutinul trecut trebuie evitate, mai ales că și restricțiile pandemice de atunci nu mai sunt valabile. Comisia a aprobat, însă, mai întâi 139, apoi 146, iar șase competitori din cursă au mers pe rând în justiție, încercând s-o oblige să ridice numărul măcar la cel recomandat de instituția care poartă, de obicei, tratative cu țările gazdă”, lămurește situația Europa Liberă.
„Cu pași mici s-a mers prea departe”, este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național. „Olga Cebotari, îndârjita viceprim-ministră în exercițiul interimar al unui stat suveran și independent, unsă cu alifie diplomatică moscovită, îi scrie o epistolă oficială autonumitului șef al așa-zisei diplomații tiraspolene, solicitând permisiunea deschiderii unor secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova. Pare absurd, nu-i așa? Sigur, e absurd, e rușinos, e dezonorant să ceri unui lider separatist permisiunea să deschizi secții de votare pe propriul teritoriu! Dar dacă ești în disperare, dacă riști să pierzi puterea și ai nevoie de câteva mii de voturi salvatoare, care să încline balanța în folosul partidului tău, noțiunile de suveranitate, demnitate se relativizează, se reduc până la dimensiunile interesului personal. (…) Instituțiile statului nostru, dacă ele există și dacă statul nu e o ficțiune, ar trebui să intervină imediat, ca să-i aducă în simțire pe acesti „avangardiști”, care împing Republica Moldova în sfera de control a Rusiei, sub talpa lui Putin. Aureliu Ciocoi, ca prim-ministru interimar în primul rând, dar și președinta Maia Sandu, care „reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale”, sunt solicitați să-și exercite funcțiile. Dacă aceste instituții eșuează, există justiția, care asigură supremația legii, există Curtea Constituțională care „garantează supremația Constituției”. Fierbințeala electorală care a cuprins-o pe Olga Cebotari, de voie sau de nevoie, nu justifică dezmățul și relativismul constituțional”, punctează autorul.
Decizia de deschidere a celor două secții de votare în Bender este una contrar prevederilor legale, a atenționat și reprezentantul Promo-LEX, Pavel Postică, la TVR Moldova. „Pentru municipiul Bender a fost constituită circumscripție electorală separată nr 3, pentru care nu a fost constituit organ electoral – Consiliu electoral de circumscripție. Îmi vine complicat să zic de ce și care au fost argumentele CEC de deschidere a acestor secții de votare, contrar acestei proceduri obișnuite. Istoric, în Bender, cel puțin în cazul alegerilor locale, niciodată nu au fost constituite secții de votare. (…) Probabil că e vorba de anumite forțe politice care încearcă să joace această carte”, a subliniat Pavel Postică.