Ziarul Național | Gheorghe Budeanu, adresare către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei : „Vă îndemn să nu acceptați rolul de killeri mediatici atunci când aveți în față adevărul” (Revista presei)

  • 04 Mai 2021 09:24
Ziarul Național | Gheorghe Budeanu, adresare către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei : „Vă îndemn să nu acceptați rolul de killeri mediatici atunci când aveți în față adevărul” (Revista presei)

Revista presei - 4 mai 2021.

 Ziarul Național publică o „Scrisoare deschisă pentru frații mei, jurnaliștii”, semnată de jurnalistul Gheorghe Budeanu, în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei.  „La sfârșitul secolului trecut, o bună parte dintre colegii din generația mea ne-am bucurat să inițiem presa liberă pentru o societate care s-a vrut democrată. Au fost timpuri grele în care ne telefonam pe la miez de noapte ca să ne anunțăm unii pe alții că am ajuns acasă nevătămați, timpuri în care am apărat libertatea presei: ziua în stradă, noaptea - în corturi. Dintre acei luptători, unii continuă și azi să apere demnitatea profesiei de ziarist. De-am fi manifestat toți același crez, societatea noastră nu se mai afla azi într-o mocirla politică, economică și spirituală atât de gravă, nu aveam în capul statului politicieni ca Dodon, Țârdea sau Tauber… (…) Frații mei – și buni, și răi – mi-aș dori mult ca, în contextul politic din anul curent, să nu se mai întâmple lucruri care ne compromit profesia. Vă îndemn să nu acceptați rolul de killeri mediatici atunci când aveți în față adevărul. Nu fiți coada toporului cu care dușmanii continuă să lovească în interesele acestui popor”, și-a îndemnat Gheorghe Budeanu colegii de breaslă.

„Libertatea presei este un drept fundamental care trebuie celebrat în fiecare zi”, este mesajul transmis cu ocazia Zilei Libertății Presei de către șeful delegației UE în Republica Moldova, citat de TV 8. Peter Michalko a dat asigurări că blocul comunitar va continua să sprijine presa independentă, așa cum s-a întâmplat și până acum. Și în mesajele Președinției și Guvernului, oficialii au reiterat faptul că pentru o societate democratică jurnalismul corect este un factor esențial. TV 8 face trimitere și la un studiu recent, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a arătat că situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă și în 2020. Activitatea jurnaliștilor a afectată de instabilitatea politică, criza economică peste care s-a suprapus și criza pandemică.

Portalul media-azi.md informează că astăzi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează Zilele Libertății Presei. În 2021, evenimentele desfășurate cu acest prilej vor fi realizate sub sloganul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”, cu îndemnul-hashtag #SustinemPresa. În acest an, CJI pune accentul pe necesitatea ca presa liberă și independentă să fie susținută de consumatorii de media. CJI este convins că doar dependența cetățenilor față de materialele de presă de calitate poate dezvolta jurnalismul din Republica Moldova.

Directorul executiv adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu, publică un editorial pe portalul Anticorupție.md, referitor la integritatea în justiție. „Justiția din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă de încredere datorată, printre multe, de lipsa de integritate a actorilor din sectorul justiției. Societatea percepe lipsa de integritate prin intermediul investigațiilor jurnalistice care dezvăluie cazuri grave de conflict de interese, averi nejustificate, stil de viață luxos și legături cu politicul dar și cu crima organizată. Deși legea națională pune accent pe integritate, prin verificarea averilor și intereselor actorilor din justiție de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), dar și pe profesionalism și reputație ireproșabilă, reglementări puse în aplicare de Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, atât în sistemul justiției cât și în afara lui există o percepție de aplicare selectivă sau chiar arbitrară a acestor cerințe față de actorii din justiție”. Autorul mai este de părere că „evaluarea extraordinară a actorilor din sectorul justiției este un exercițiu ieșit din comun și aplicabil atunci când alte instrumente nu își demonstrează eficiența. Cred că în cazul Republicii Moldova suntem, din păcate, într-o astfel de situație. Acțiunile întreprinse pentru a asigura accederea în funcții publice din sectorul justiției a persoanelor integre și neadmiterea în sistem a persoanelor compromise nu și-au arătat rezultatele scontate”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău