Ziarul Național | Dosarele „KULIOK” și „Bahamas”, în care sunt vizați Dodon și colegii săi SOCIALIȘTI, ar putea deveni PRIORITARE pe agenda lui Robu (Revista presei)

  • 24 Decembrie 2021 09:37
Ziarul Național | Dosarele „KULIOK” și „Bahamas”, în care sunt vizați Dodon și colegii săi SOCIALIȘTI, ar putea deveni PRIORITARE pe agenda lui Robu (Revista presei)

Dosarele „KULIOK” și „Bahamas”, în care sunt vizați Dodon și colegii săi SOCIALIȘTI, ar putea deveni PRIORITARE pe agenda lui Robu, titrează Ziarul Național, care reține mesajul TRANȘANT al președintelui Parlamentului Igor Grosu: „Vom încuraja organele de drept să facă lucrul acesta”. În Parlament a avut loc un schimb de replici între spicherul Igor Grosu și deputatul socialist Vasile Bolea. Ultimul s-a arătat deranjat, în contextul cererilor de ridicare a imunității lui Ilan Șor, că nu ar fi fost pornite dosare penale și în privința celor care au votat pentru acordarea celor două garanții de stat. În replică, Grosu i-a amintit lui Bolea de dosarele „kuliok” și „Bahamas”, în care sunt vizați Igor Dodon, dar și mai mulți foști și actuali deputați socialiști. El a spus că toți trebuie să răspundă în fața legii pentru faptele comise, inclusiv președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, căruia Vlad Plahotniuc îi întindea în iunie 2019 o pungă neagră cu calendar, pentru ca „să plătească salariile Cornel”.

Anticorupție.md scrie despre ridicarea imunității deputatului Ilan Șor. Parlamentul a aprobat cererile înaintate de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității parlamentare lui Ilan Șor. Printre acuzațiile aduse lui Ilan Șor sunt crearea și conducerea unei organizații criminale, delapidarea averii străine și abuz de serviciu, escrocherie și spălare de bani, fals în declarații publice. Lui Ilan Șor i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și în legislativul precedent. Acesta este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului” la șapte ani și jumătate de închisoare. Ulterior, procesul său a fost plimbat pe la mai multe instanțe judecătorești. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat, luni seara, în cadrul emisiunii În PROfunzime că Ilan Șor s-ar afla în Israel, iar autoritățile de la Chișinău au înaintat un demers în privinșa extrădării acestuia, dar nu au primit deocamdată un răspuns.

În Gazeta de Chișinău, Mircea V. Ciobanu amintește că s-au împlinit 30 de ani de la semnarea unor documente care au anunțat decesul oficial al URSS. „Anticipat de înțelegerea de la Belavežskaja Pušča, dar și de parada independenților din august 1991, el anunța un divorț pașnic. CSI, o improvizație de moment a fostelor colonii sovietice, tocmai pentru asta a fost creat: să asigure un transfer pașnic al economiei și suveranității comune noilor entități statale. N-a fost să fie, constată autorul. Pe tot parcursul acestor trei decenii, administrația de la Kremlin (mai ales cea de după anul 2000) nu a temperat, ci, dimpotrivă, a forțat notele nostalgice, convertindu-le în războinice vise revanșarde. Rusia de azi seamănă tot mai mult cu Germania din anii 20-30 ai secolului trecut, când nostalgia după imperiul pierdut se convertește tot mai evident în planuri revanșarde. Dacă Transnistria, Abhazia, Osetia de Nord și Karabahul, ca bombe cu efect întârziat, erau doar marcări de teritoriu pentru posibilele viitoare conflicte de proporții, atunci ocuparea Crimeii și dezmembrarea Ucrainei, începând cu zona Donbass, sunt semne ale planurilor războinice... Autorul  încheie articolul cu un detaliu, literar. În spațiul sovietic erau atestate trei genuri literare inexistente în alte părți: anecdota politică (privită ca literatură), născută de lipsa libertății de expresie; cântecul pușcăriașilor („блатная песня”), URSS fiind o mare închisoare; romanul industrial („производственный роман”), dedicat muncii sisifice, autosuficiente, având unicul scop de a munci, fără grija calității și utilității. Asta ne promit revanșarzii? Niet, spasiba”, scrie Mircea V. Ciobanu în Gazeta de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău