Ziarul Național/Analist de la București | Dodon și Voronin vor lansa toate mesajele ce au cultivat fricile cele mai mari (Revista presei)
-
18 Mai 2021 09:49
Revista presei - 18 mai 2021.
Ziarul Național îl citează pe Cristian Hrițuc, analist politic de la București, cu o opinie referitoare la miza alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, despre care afirmă că „este extrem de importantă”. „În funcție de rezultat, vom putea ști dacă R. Moldova va intra pentru o perioadă mai lungă într-o perioadă de stabilitate, dacă se vor aprofunda relațiile cu Vestul și dacă Moscova va pierde sau nu din influență. O victorie a PAS-ului, partidul Maiei Sandu, obținerea unei majorități necesare formării guvernului va însemna o perioadă destul de lungă de dominație a Vestului, o slăbire a influenței Moscovei”, consideră analistul politic de la București, fost consilier al președintelui Traian Băsescu. În opinia lui, Maia Sandu este sprijinită cu tot ce se poate de cancelariile occidentale, iar pe Igor Dodon nu-l mai ajută nici alierea cu Vladimir Voronin. „Pentru Igor Dodon, Voronin, PSRM și PCRM există o singură strategie: să își mobilizeze electoratul dur la vot. Ei nu au cum să obțină voturi și din alte bazine electorale la această oră. Mobilizarea electoratului dur al celor două partide, corelat cu o prezență scăzută la vot, pot asigura acestei alianțe un scor de peste 30% . O prezență mare la vot le-ar fi total defavorabilă. În aceste condiții, o să vedem o strategie ce va presupune folosirea tuturor mesajelor din anii 90. De altfel, Voronin a deschis jocul. Vor lansa toate mesajele ce au cultivat fricile cele mai mari. Strategia socialiștilor va fi exploatarea fricilor cultivate în ultimii 30 de ani”, subliniază Cristian Hrițuc.
„Igor Dodon mizează pe dispersia forțelor proeuropene și unioniste”, afirmă analistul politic de la Chișinău, Igor Boțan, într-un interviu pentru Europa Liberă. El subliniază că „lozincile cu care a venit Igor Dodon la alegerile precedente deja sunt expirate, de aceea Igor Dodon nu a găsit nimic mai bun decât să reanimeze miturile foarte vechi care pot fi regăsite în programele electorale ale socialiștilor și ale comuniștilor și acum, după ce a suflat naftalina de pe aceste lozinci, le prezintă ca noi, care, speră domnia sa, să fie atractive pentru cetățeni. (…) Deci, ne putem lesne da seama că este vorba despre speculații politice pe care actualmente le reciclează și le introduc în circuit pentru a influența cetățenii. Părerea mea este că acest procedeu nu va fi cel mai reușit, dar, cum spuneam, avantajul pe care îl au socialiștii și comuniștii este că ei, de bine, de rău, și-au unificat eforturile într-un front comun, iar proeuropenii au rămas dispersați, mai mult decât atât, chiar certați și acest lucru poate avea impact asupra rezultatului final al alegerilor”, crede Igor Boțan.
Un alt comentator politic, editorialistul Nicolae Negru, evidențiază aceeași idee. „Poate era cazul ca PAS și Platforma DA să meargă împreună în alegerile anticipate din 11 iulie 2021”, a opinat el la TVR Moldova. „De consolidarea forțelor proeuropene ar trebui să își bată capul PAS, în primul rând, fiindcă, socialiștii i-au propus lui Voronin (Vladimir Voronin, liderul PCRM) să meargă în bloc. PAS a anunțat că va merge singur, unioniștii să meargă ei sau să facă un bloc… Eu cred că poziția Platformei Da, cei care au fost parteneri cu PAS, necesita o abordare mai serioasă din partea PAS. Eu înțeleg că poate au o experiență negativă de colaborare cu acest partid, dar pentru interesul general, poate era cazul să meargă împreună”, a punctat Nicolae Negru.
Ziarul de Gardă a publicat o anchetă video pe site-ul său despre „Mașinile subevaluate ale inspectorilor de integritate”. Publicația amintește despre o campanie a lansată anul trecut de Autoritatea Națională de Integritate, cu îndemnul „Declară valoarea reală a bunurilor!”, dar constată că înșiși inspectorii de integritate din cadrul acestei instituții, cei care verifică declarațiile de avere ale tuturor funcționarilor, indică în declarații automobile care ar avea o valoare de 5 sau 10 mii de lei sau că le-ar fi primit în folosință de la părinți. Totodată, unii inspectori declară locuințe cu valoarea de zero lei. Unii inspectori de integritate își justifică aceste eschivări făcând trimitere la prevederile legii fiscale, care stipulează includerea în declarații a valorii bunurilor din actele de achiziție, alții mint în privința identității lor sau se ascund în spatele serviciului de presă al instituției. Experții în domeniu susțin, însă, că integritatea inspectorilor ar trebui să fie în afara oricăror suspiciuni, iar statul ar trebui să modifice cadrul legal sau să propună soluții care ar încuraja populația să declare valoarea reală a bunurilor.