Ziarul Național: CSM nu apără interesele sistemului judecătoresc (Revista presei)

  • 06 Iunie 2016 10:29
Ziarul Național: CSM nu apără interesele sistemului judecătoresc (Revista presei)

Revista presei din 6 iunie 2016

„Consiliul Suprem al Magistraturii NU apără interesele sistemului judecătoresc”, titrează Ziarul Național, care publică un INTERVIU cu judecătoarea Domnica Manole. Ea vorbește despre motivele pentru care a ajuns să fie cercetată penal pentru că a obligat Comisia Electorală să organizeze referendumul pentru care s-au colectat peste 400 de mii de semnături, precum și despre problemele din interiorul sistemului judecătoresc.

Cazul judecătoarei căreia i s-a ridicat imunitatea pentru a fi urmărită penal, Domnica Manole, este unul simptomatic și denotă gradul de degradare în care au ajuns instituțiile statului, aflate la cheremul unui oligarh ce face orice dorește, fără a se teme de consecințe, atenționează Evenimentul Zilei. ”Nu este nevoie să fii mare specialist în jurisprudență ca să-ți dai seama că decizia Consiliului Superior al Magistraturii (garantul independenței justiției), de a-i ridica imunitatea magistratei a fost dictată de interese obscure. S-ar putea să fie răzbunare, dorința de a arăta cine e stăpân în această țară, scrie EvZ.

Cum pot fi „europenizați” actorii pro-ruși din Moldova? – într-o analiză publicată de agenția IPN, politologul Denis Cenușă susține că din cauza volatilității politice  din Moldova și popularității forțelor pro-ruse,  “europenizarea” celor din urmă constituie o necesitate urgentă pentru a evita posibile rupturi majore în procesul de integrare europeană. Totodată, autorul accentuează și nevoia “europenizării” partidelor cu viziuni pro-europene, care deocamdată sunt neinspirate și inconsistente.

Rafturi goale în magazinele din Tighina, titrează Timpul. Atât băncile, cât și casele de schimb valutar din stânga Nistrului se confruntă cu o lipsă de valută pe piață.  Magazinele duc deja lipsă de anumite produse de primă necesitate. Locuitorii din Transnistria sunt nevoiți să vină la Chișinău pentru a cumpăra produse alimentare,  și pentru a-și alimenta mașinile. Mai mult, în Tighina nu se găsesc nici produsele necesare pentru hrana copiilor nou-născuți, relevă Timpul.

Chișinăul și Kievul, sincronizat, trebuie să oprească orice negocieri cu Rusia, susține Dan Dungaciu, citat de Timpul. În primul rând, R. Moldova este astăzi într-o poziției slabă de negociere, cu o Rusie care vrea să profite de context, o Americă neatentă la regiune și o Germanie care vrea să obțină un mandat OSCE „de succes”, explică analistul. În al doilea rând, orice negociere chiar și pe aspectele tehnice, sunt în avantajul părții transnistrene, deci a Rusiei. Prin cedări la nivelul „pașilor mărunți”, R. Moldova nu face decât să afecteze contextul în care va ajunge să negocieze aspectele politice și de securitate. Potrivit lui Dan Dungaciu, e nevoie de un parteneriat eficace Kiev-Chișinău pe conflictele înghețate din cele două state prin predarea responsabilității Rusiei și, cu sprijinul partenerilor occidental, Ucraina și R. Moldova să își continue reformele care să le apropie de spațiul euroatlantic.

Într-un editorial pe Deschide.md, analistul Iulian Chifu subliniază că România a adus în Republica Moldova, pas cu pas, serviciul de urgență SMURD, DNA, parchetul pentru combaterea corupției, împrumutul de 150 de milioane de euro și ajutorul umanitar pentru familiile cele mai defavorizate și păcura pentru încălzire, 100 mln ajutor nerambursabil etc... Iar relevanța acestor pași trebuie gândită și în paralel cu veștile ce vin din alte zone: creșterea numerelor de trupe în Transnistria, amplificarea categoriei de trupe speciale, de exerciții militare și amenințări de desant pe malul drept făcute de trupele ruse la Tiraspol, atenționează Iulian Chifu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău