ZdG | Viitorul Guvern al R. Moldova ar urma să fie constituit din 13 ministere în loc de 9 (Revista presei)

  • 03 August 2021 09:10
ZdG | Viitorul Guvern al R. Moldova ar urma să fie constituit din 13 ministere în loc de 9 (Revista presei)

Revista presei - 3 august 2021.

Viitorul Guvern al R. Moldova ar urma să fie constituit din 13 ministere în loc de 9, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă. Astfel, în componenta noului Executiv ar urma să fie introduse ministerele: Mediului, Protecției Sociale, Infrastructurii și cel al Culturii. În componența echipei guvernamentale, care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului, s-ar regăsi mai multe nume din garniturile anterioare, atunci când Natalia Gavrilița a mai fost desemnată de două ori candidată la funcția de prim-ministru. ZdG a aflat numele a 9 eventuali miniștri din cei 13. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Nicu Popescu; Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco; Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi; Ministerul Culturii: Sergiu Prodan; Ministerul Justiției: Sergiu Litvinenco; Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco; Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu; Ministerul Agriculturii: Gheorghe Panfil (pot interveni modificări); Ministerul Educației: Anatolie Topală; Prim-vicepremieri: Vladislav Kulminski (Reintegrare) și Iurie Țurcan (Digitalizare).

Platon, SALVAT de instanța de judecată. Magistratul a refuzat să elibereze mandat de AREST pe numele lui Platon până pe 12 august. Între timp, Stoianoglo a plecat în CONCEDIU, titrează Ziarul Național.

Aceeași publicație reține mesajul TRANȘAT din tabăra GUVERNĂRII pentru procurorul general: „Stoianoglo trebuie să plece. El acționează ca membru al unui CLAN contra altui clan”, titrează Ziarul Național. În opinia deputatului, Dumitru Alaiba, Stoianoglo ar aplica o strategie de comunicare primitivă. „Este o strategie deloc sofisticată, dar eficientă. Un favor sau protecție lui Dodon sau Platon, după care imediat o petardă contra lui Plaha sau a oamenilor lui, astfel ca publicul să creadă că „totuși mai face câte ceva”, a comentat deputatul.

Incoerența Procuraturii: Lăsat să fugă din R. Moldova după alegeri, Platon va fi acum anunțat în urmărire, comentează și Gazeta de Chișinău. Controversatul afacerist Veaceslav Platon ar putea fi anunțat în urmărire, pentru a fi arestat, deoarece nu s-a prezentat luni, 2 august, în ședința de judecată în care este examinat un dosar cu privire la corupere activă și escrocherie, infracțiuni comise de acesta în decembrie 2016. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, care a cerut în instanță aplicarea măsurilor de prevenție în privința lui Platon, deși anterior nu a întreprins nimic pentru a împiedica plecarea lui din R. Moldova, la numai o săptămână după alegerile anticipate din 11 iulie. În legătură cu acestea, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, al cărui nume este vehiculat ca posibil viitor ministru al Justiției, sugerează pe Facebook că poate e cazul să fie anunțat „în căutare” un nou procuror general în R. Moldova. Gazeta de  Chișinău amintește că Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar cu conexiuni la „furtul miliardului”, pentru că ar fi obținut aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), a fost eliberat din detenție în iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul lui Stoianoglo privind suspendarea executării pedepsei de către acesta. Acum, acest dosar se află în procedură de revizuire, iar Platon declara înainte de alegeri că știe deznodământul, el urmând să fie achitat.

Ulanov își dezvăluie rolul în frauda bancară: De ce nu sunt interogați Platon și Plahotniuc? – titrează portalul Anticorupție.md. Denis Ulanov susține că dosarul penal deschis pe numele său nu reprezintă altceva decât niște documente despre vânzarea și cumpărarea a celor 38% din acțiunile „Victoriabank”, pe care Veaceslav Platon le-a vândut companiei Insidown, reprezentată de Ulanov, în calitate de avocat. Procuratura Anticorupție a anunțat, vineri, că a expediat în judecată cauza penală în care deputatul Denis Ulanov este acuzat de escrocherie și spălare de bani. Prin urmare, în calitate de avocat, Denis Ulanov a reprezentat compania Insidown, offshore-ul din Cipru, a cumpărat 38% din acțiuni la Victoriabank de la Veaceslav Platon. Beneficiar al acestui off-shore a Dr. Fischer Geb. Tabsch Peter Paul. Potrivit unei anchete realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, același personaj figurează ca director și acționar unic al Asia Med Singapore Group PTE LTD, prin care au ajuns în Emiratele Arabe Unite banii obținuți din licitațiile câștigate de Bass Systems. Companiile și persoanele implicate în aceste tranzacții sunt conectate la Vladimir Plahotniuc.

La Chișinău începe lupta cu „statul capturat”. Noua putere se instalează în instituții și „transmite semnale”. Exponenții fostului regim încearcă să se adapteze la noile condiții politice, scrie Vlad Țurcanu într-un comentariu pentru Podul.ro. Procuratura Generală, învinuită de complicitate cu anumite grupuri infracționale, a devenit activă în ultimele săptămâni, pe fondul unor apeluri repetate venite din partea Maiei Sandu și a liderilor PAS de a „livra rezultate”. Ultima ispravă a procurorilor este reținerea unuia din capii poliției de pe vremea regimului lui Vladimir Plahotniuc, Alexandru Pânzari, a cărui ultimă funcție publică a fost cea de ministru al Apărării în unul din guvernele lui Igor Dodon. Pânzari este învinuit de abuz de putere, divulgare a secretului de stat, fals în acte publice și alte acțiuni grave. Activismul Procuraturii Generale și al altor piese din sistem este perceput, însă, în societate ca un reflex de adaptare a acestora la noua putere, „până când va trece furtuna”. Supraviețuitori ai mai multor cataclisme politice în ultimele decenii, oamenii din sistem care se simt vulnerabili speră, prevalându-se de experiențele lor anterioare, să reușească îmblânzirea noii puteri, în sensul pervertirii acesteia. E un semn că nu toată lumea a înțeles până la urmă mesajul pe care electoratul l-a transmis clasei politice la 11 iulie. Votul masiv în favoarea unui partid a cărui principală temă de campanie a fost lupta cu corupția nu poate însemna decât măsuri drastice împotriva așa-numitelor elite care au secătuit de resurse Republica Moldova, subliniază Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău