ZdG | Dosarul „Laundromat”: Episodul Elena Platon (Revista presei)
-
05 August 2021 10:35
Revista presei - 5 august.
Presa scrie despre deepfake-ul în care apare Ilan Șor și Maia Sandu.
„Lovitura ratată a lui Platon”: Acesta pregătea să lanseze în spațiul public un video trucat în care apăreau Ilan Șor și Maia Sandu, titrează Cotidianul. Veceaslav Platon pregătea să lanseze în spațiul public, cu câteva zile înainte de alegeri, un material video trucat în care apărea Ilan Șor și Maia Sandu. Doar că toată operațiunea ar fi fost dată peste cap de un raid al SIS-ului în ferma te trolli a lui Platon, acolo unde se punea la cale operațiunea. Jurnal TV a intrat în posesia unuia dintre calculatoarele din casa conspirativă a lui Platon, iar informațiile recuperate de acolo scot la iveală lovitura care se pregătea.
Ziarul Național se întreabă dacă acesta e „Adevăratul motiv pentru care Veaceslav Platon a FUGIT din R. Moldova? Ar fi intenționat s-o DISTRUGĂ pe Maia Sandu cu un FAKE în care Șor i-ar da șefului statului un PLIC cu bani. SIS a prevenit planul de DETURNARE a alegerilor, titrează publicația. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, scos basma curată de procurori în dosarul furtului miliardului și lăsat să plece nestingherit din R. Moldova, intenționa să deturneze rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, prin denigrarea președintelui Maia Sandu. El pregătea o adevărată bombă mediatică cu câteva zile înainte de alegerile anticipate - fabricarea unui fake-video, cu utilizarea elementelor realității virtuale, în care Ilan Șor i-ar da Maiei Sandu un plic cu bani. Planul lui Platon a fost deturnat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care a efectuat percheziții într-o casă dintr-un cartier de lux al capitalei, unde lucrau zeci de persoane angajate să o denigreze pe Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Jurnal TV a intrat în posesia informațiilor dintr-un calculator din casa conspirativă a lui Platon, iar informațiile recuperate de acolo scot la iveală lovitura care se pregătea. Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. În timpul pretinsei discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei. Doar că aceasta nu este Maia Sandu ci altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu. Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că, fizic, persoana prezentată ca Maia Sandu, arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor.
Portalul deschide.md reține și reacția lui Ilan Șor la imaginile video pe care le-ar fi pregătit Platon pentru a o compromite pe Maia Sandu. Șor susține că video-ul este fals și e creat neprofesionist.
Ziarul de Gardă publică un nou episod din Dosarul „Laundromat”: Episodul Elena Platon. Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. După mai bine de șapte ani de la pornirea urmăririi penale, organizatorii schemei nu au ajuns în fața justiției. Deși în ancheta din Federația Rusă care se desfășura în paralel cu cea din R. Moldova a fost finalizată acum un an și s-a lăsat cu mandate de arest pe numele lui Veaceslav Platon și a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, care figurează ca organizatori ai operațiunii, dar și cu condamnarea Elenei Platon, sora controversatului om de afaceri, în R. Moldova dosarul „Laundromat” nu a ajuns la o finalitate. Deși Procuratura Anticorupție (PA), cea care gestionează dosarul, a refuzat să ofere detalii despre ancheta derulată pe numele ei, ZdG a intrat în posesia unei încheieri judecătorești din care aflăm că în dosarul deschis în anul 2014, Elena Platon este învinuită pentru spălare de bani, iar cauza penală a fost conexată la dosarul „Laundromat”.
Speranța vine din Moldova. Chișinăul iese din „zona gri” și se îndreaptă spre Europa, scrie expertul Ovidiu Nahoi, în publicația românească newsweek.ro. Alegerile de la 11 iunie au scos în evidență o orientare puternică a societății moldovenești către Occident, Uniunea Europeană și, în subsidiar, România. Timp de două decade și mai bine, țara a plutit într-o ambiguitate geopolitică păguboasă. Opțiunile pro-occidentale și pro-ruse erau aproape egale – la fel ca și numărul de moldoveni plecați să lucreze în UE sau în Rusia. O astfel de situație făcea imposibil orice angajament într-o direcție sau alta, ba a și hrănit ideea unei „plăci turnante“ – nici cu unii în totalitate, nici cu ceilalți, dar să tragem avantaje din ambele părți. Asta a fost în folosul rețelelor mafiote. Acum, balanța a înclinat puternic spre Vest. Direcția principală a migrării s-a schimbat în ultimul deceniu, în favoarea Vestului, ceea ce nu a fost doar o alegere pragmatică. A transmis, încetul cu încetul, în societatea moldovenească, mesajul că e mai bine cu „Vestul“.