ZdG | Dosarele judecătorilor din „Laundromat”: unii au cerut recuzarea magistraților, alții cer despăgubiri de la stat

  • 28 Iunie 2021 09:41
ZdG | Dosarele judecătorilor din „Laundromat”: unii au cerut recuzarea magistraților, alții cer despăgubiri de la stat

Revista presei - 28 iunie 2021.

TVR Moldova amintește despre faptul că se împlinesc șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, într-un interviu realizat cu directorul executiv al IPRE, Iulian Groza. Acesta spune că UE nu a abandonat niciodată cetățenii Republicii Moldova. „Evident că după șapte ani Republica Moldova este mult mai aproape de Uniunea Europeană și acest lucru poate argumentat și prin faptul că astăzi o bună parte din comerțul nostru extern este legat de spațiul și piața europeană. Circa 60% dintre exporturi sunt orientate pe piața UE. Aproape 50% din importuri sunt din UE. Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene, evident că volumul asistenței putea fi mult mai mare dacă evoluțiile interne din republica Moldova corespundeau cu valorile cu care ne-am angajat atunci în 2014 să le respectăm”, opinează Iulian Groza.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu despre dosarele judecătorilor din „Laundromat” și spun că unii au cerut recuzarea magistraților, alții cer despăgubiri de la stat. Potrivit investigației, cel puțin trei judecători cercetați penal pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, acțiuni care au avut loc în cazul așa-numitului dosar „Laundromat”, repuși în funcții în octombrie 2020, au acționat în judecată statul și cer despăgubiri, dar și salariul restant pentru perioada în care au fost suspendați din funcție. Între timp, după aproape patru ani de examinare în instanță, în majoritatea dosarelor în care foști și actuali magistrați sunt judecați pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, avocații lor au depus, la unison, cereri de recuzare a completelor care examinează cauzele penale.

 „Republica Moldova se află la răscruce, spun politicieni și analiști care caută să mobilizeze electoratul pentru alegerile parlamentare din iulie. Aceasta nu e, nici pe departe, prima „răscruce” din istoria electorală a țării: cam de fiecare dată când au avut loc alegeri în ultimii 30 de ani, cineva le-a descris drept cruciale pentru viitorul țării. Indiferent pentru ce au optat moldovenii – că le-au dat votul celor care promiteau salvarea sau celor despre care li s-a spus că vor aduce duce dezastrul – țara a bătut pasul pe loc și a rămas una dintre cele mai corupte și, probabil, cea mai săracă din Europa”, arată o analiză din veridica.ro. Jurnaliștii observă că la Chișinău, guvernările ultimelor trei decenii nu au fost capabile nici măcar să facă vreun pas în direcția reglementării conflictului înghețat din Transnistria, care reprezintă principala problemă de securitate națională a Republicii Moldova.

Scriitorul Iulian Ciocan amintește într-o tabletă semnată pentru Europa Liberă că în august, Republica Moldova împlinește 30 de ani. „În mod normal, ar trebui să avem aici o mare sărbătoare, o mare bucurie, dar mi se pare de domeniul evidenței că entuziasmul maselor a scăzut considerabil în ultimii ani și că traseul acesta de trei decenii e văzut ca un drum spre nicăieri. Indiferent cum se vor încheia alegerile din 11 iulie, cele trei decenii vor rămâne așa cum au fost în realitate: o vânzoleală sterilă, o mare pierdere de timp, o lungă perioadă de frustrări, decepții, suferințe, de speranțe distruse, o domnie a corupției și a hoției. Și mă gândesc deseori că Istoria trebuia să o ia pe un alt drum. Și de ce nu a fost posibil ca lucrurile să aibă o altă desfășurare? De ce nu a fost posibil să evităm corupția fără frontiere, decăderea morală, sărăcia stupidă?”, se întreabă autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău