ZdG: ”Din plasticul, hârtia, metalul și gunoaiele biologice care se aruncă anual în R. Moldova, am putea construi o piramidă mai mare decât Piramida lui Keops” (Revista presei)
-
23 Iulie 2020 10:00
”Moldova (anti)ecologică. 90% din deșeuri nu sunt prelucrate”, titrează publicația Ziarul de Gardă. ”Anual, circa 3 milioane de metri cubi de deșeuri menajere și comerciale sunt aruncate în sol. Asta ar însemna că din plasticul, hârtia, metalul și gunoaiele biologice care se aruncă, anual, în R. Moldova am putea construi o piramidă mai mare decât Piramida lui Keops.
Doar 10 la sută dintre aceste deșeuri sunt sortate și reciclate, restul – sunt aruncate în cele circa 1000 gropi de gunoi, unde sortarea și prelucrarea nu va putea ajunge niciodată. Plasticul, sticla, metalul și deșeurile menajere biologice vor rămâne în sol pentru totdeauna, cauzând probleme mediului și sănătății oamenilor. (…)„Prima problemă cu care se confruntă locuitorii R. Moldova este lipsa apei și a canalizării, iar a doua problemă care necesită rezolvare este managementul deșeurilor. Consecințele negative ale acesteia deja se răsfrâng asupra mediului și a sănătății oamenilor”, a explicat expertul de mediu Eugen Camenscic pentru ZdG.
Iar Gazeta de Chișinău publică o relatare despre ”Studenți voluntari în secțiile COVID-19. Riscurile vocației de medic”. „Voluntarii au suplinit aceste goluri din sistemul medical pentru a face lucrul care nu presupune un contact nemijlocit cu pacienții COVID-19. Există studenți care fac voluntariat și totodată sunt angajați în instituțiile medicale în secțiile de reanimare, unde sunt doar pacienți cu COVID-19”, explică Gheorghe Buruiană, președintele studenților și rezidenților USMF. În prezent, fac activități de voluntariat în instituțiile medicale din Republica Moldova circa 400 de studenți. Astfel, 40 dintre aceștia lucrează în asistența medicală de urgență, iar peste 40 de tineri – la Centrul COVID Chișinău, printre ei sunt rezidenți, asistenți medicali și voluntari. Peste 100 de studenți lucrează în terapia intensivă, anesteziologie și reanimare”, arată datele obținute de jurnaliști.
”Pandemia de coronavirus a lovit dur și în turismul rural din Republica Moldova”, relatează TVR Moldova. ”După ce s-au închis granițele pentru cetățenii străini, centrele de meșteșugărit din țară sunt mai mult pustii. Meșterii populari speră ca situația să se schimbe cât de curând pentru a-și putea împărtăși, din nou, experiența și măiestria cu vizitatorii de peste hotare”. Jurnaliștii relatează despre meșterul popular Nina Manea, din Căinarii Vechi, a cărei casă este amenajată la fel ca locuințele de odinioară ale bunicilor noștri. ”Atrași de autentic, sute de cetățeni străini, în special din Germania, i-au trecut pragul. (…) În acest an, ea nu a avut parte de turiști, dar a decis să profite de acest lucru. Intenționează să amenajeze câteva spații pentru a le oferi viitorilor turiști și cazare”.
Premierul Ion Chicu nu este sigur că elevii vor putea reveni începând cu 1 septembrie la regimul obișnuit de studii, așa cum era în luna martie, înainte ca elevii să treacă la învățământul la distanță. El a subliniat, într-un interviu pentru portalul Agora.md că ”cel mai realist ar fi programul de studii în două schimburi, cu fluidizarea numărului de elevi. Încă lucrează colegii și vor anunța. De aceea au fost anunțate șapte scenarii ca să fie consultate. În majoritatea satelor avem școli mari și ar fi posibil fizic și tehnic de realizat. Iar în Chișinău avem mulți elevi, iar spațiile sunt limitate. Dar o să găsim o soluție și pentru Chișinău. Din păcate, din ce se vede acum, pe 22 iulie, nu cred că din 1 septembrie se va reveni la acel regim normal de studii pe care l-am avut înainte de a închide școlile”, a spus premierul Ion Chicu.
Adevărul scrie că ”oamenii lui Dodon” ar fi fost ”aproape să provoace un scandal diplomatic uriaș. Aceștia ar fi spus că Armenia va continua să ocupe teritoriile Azerbaidjanului, susține ambasadorul azer. (…) Diplomatul se referă la deputatul socialist Gaik Vartanian și consilierul prezidențial Ernest Vardanian, ambii de etnie armenă. Potrivit lui, cei doi nu aveau dreptul să se afle în fața Ambasadei Armeniei în fruntea contramanifestației armene, în momentul protestului comunității azere, deoarece cei doi reprezintă statul R. Moldova, nu Armenia. (…) Congresul Azerilor din Republica Moldova a organizat un protest miercuri, 22 iulie, în fața Ambasadei Azerbaidjanului de la Chișinău, față de escaladarea violențelor de la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia. Ulterior, manifestanții azeri s-au îndreptat către Ambasada Armeniei, unde au fost întâmpinați de zeci de cetățeni armeni, moment în care între cele două comunități s-au produs altercații, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine”.
Anticorupție.md publică o investigație despre ”Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”. ”Șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, fost procuror general adjunct în perioada guvernării PDM, locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului. Locuința nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește. Omul legii este divorțat în acte și astfel nu declară imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au documentat și au constatat că cei doi locuiesc împreună. Experți anticorupție spun că divorțul este folosit de multe ori când unii funcționari vor să-și ascundă averile care depășesc limita veniturilor oficiale”.