ZdG: „Diplomația” lui Dodon și ambasadorii tăcerii”. De ce stau ambasadorii cu școli diplomatice și ani de muncă gârboviți în fața unui președinte semidoct (Revista presei)

  • 17 Februarie 2020 09:41
ZdG: „Diplomația” lui Dodon și ambasadorii tăcerii”. De ce stau ambasadorii cu școli diplomatice și ani de muncă gârboviți în fața unui președinte semidoct (Revista presei)

Blocul "ACUM" și PD lucrează la o DECLARAȚIE COMUNĂ, care vizează guvernarea socialiștilor, titrează Ziarul Național. Liderul fracțiunii PAS din Legislativ, Igor Grosu, a declarat la Publika TV că PAS, PPDA și PD ar putea semna și aproba în Parlamentul R. Moldova o declarație comună privind ireversibilitatea parcursului european. La rândul lor, democrații spun că textul declarației urmează să fie definitivat în următoarele zile. Deputatul PD Andrian Candu și-a exprimat speranța că în Parlament va fi votată "Declarația de integrare europeană, declarația politică a Parlamentului, legată de integrarea europeană și angajamentele noastre, legate de Acordul de Asociere”. El a adăugat că nu vede piedici în acest sens.

În același timp, Cotidianul observă că președintele formațiunii, Pavel Filp, a evitat să dea un răspuns clar la acest subiect. El a declarat că urmează ca la o următoare ședință a fracțiunii aibă discuții și să ia o decizie.

Ziarul Național ironizează pe seama întâlnirilor pe care le-a avut Igor Dodon, în pauze, la conferința internațională pentru securitate de la Munchen. „Invitații de rang înalt, șefii de statalități și de guvernări de pe întreg mapamondul uman au preferat să rămână la locurile lor în sala de conferințe, decât să iasă, în pauze, să se relaxeze pe coridor, unde stătea la pândă, ca un păianjen, prin unghere, în halat sovietic de baie, un tip roz, debordând de nitrați, care le sărea imediat în cale - „Jio siui lio prezidant de Moldavi, Igor Nicolaevici Dodon” – se prezenta el, barându-le trecerea. Până victima se dezmeticea și fugea, ciocoiul lui Dodon îl fotografia și posta poza pe Facebook cu titlul: „Întâlnire bilaterală a președintelui Dodon cu….”, citim într-un pamflet din Ziarul Național.

Diplomația” lui Dodon și ambasadorii tăcerii” – așa se întitulează editorialul semnat de Alina Radu în Ziarul de Gardă, în care autoarea se referă la întâlnirea de săptămâna trecută a lui Igor Dodon cu diplomații, în care „le-a tras mâța pe spinare, în cel mai nediplomatic mod. Autoarea se întreabă „de ce stau ambasadorii cu școli diplomatice și ani de muncă gârboviți în fața unui președinte semidoct care-și face imagine pe Youtube? Dacă ne uităm în atribuțiile președintelui R.Moldova, art. 77 din Constituție spune că „Președintele R. Moldova reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării” și nu are atribuții de a umbla la ședințele Guvernului, nici ale ministerelor. Iar dacă umblă, nu este prerogativa sa să-i certe, nici să le măsoare performanța. De atribuțiile ambasadorilor trebuie să se preocupe ministrul de Externe, care potrivit Regulamentului stabilit de lege „coordonează activitatea misiunilor diplomatice ale R. Moldova în străinătate”. Dar ministrul tăcea, iar Dodon jignea… A doua zi, Guvernul Chicu, chipurile, a demis un șir de ambasadori pe care Dodon i-a certat în ziua anterioară. Pe ambasadori așa și nu i-a auzit nimeni. Atât timp cât oameni cu biblioteci și inteligență vor tolera să fie chemați și umiliți în public, lideri abuzivi ca Dodon vor crește, vor ocupa spații publice și se vor menține în ele, sfidând inteligența micilor plătitori de taxe”, scrie Ziarul de Gardă.

Șase ambasadori au fost rechemați la Chișinău, scrie și Deschide.md. „Nu e greu să presupunem care va fi profilul celor trimiși în locul lor. Numai și numai astfel poate fi tălmăcită vizita ministrului de externe ungar, Péter Szijjártó la Chișinău. Nu există alt motiv decât anti-românismul și anti-europenismul lui Dodon pentru această vizită”, conchide publicația.

Același autor mai observă că DODON CAUTĂ BANI. „Se pare că se cam sufocă dodonismul. Sub Halatul-Alb e gol-goluț! – comentează publicația. România a anunțat că nu mai finanțează guvernarea, ci doar inițiative locale și de infrastructură. Și cerere există: primarii din Republica Moldova chiar vor investiții directe! Europa, la fel e mult mai reticentă și tinde din ce în ce mai mult să mandateze România pentru tot ce ține de Republica Moldova. Iar Rusia... Rusia și-a făcut demult publică strategia în materie de susținere a vasalilor: «Денег нет, но вы держитесь». După ce a venit cu idei năstrușnice să ia bani din rezerva de stat și i s-a spus că nu se poate, iată că Dodon vrea să ia măcar „beneficiile” de la activitatea BNM!”, scrie Deschide.md.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău