ZdG: Azilul republican: demisie cu restabilire în funcție
-
23 Martie 2016 17:45
Revista presei din 23 martie 2016
Ziarul național scrie astăzi despre „SECRETELE” noului guvernator al BNM. Ziarul observă că proaspăt alesul conducător al Băncii Naționale a Moldovei s-a concediat, în mod misterios, cu un an în urmă de la banca franceză Paris Bas, iar de atunci se consideră oficial șomer. Noul guvernator evită să vorbească despre motivele plecării sale de la „Paribas”, dar și despre activitățile sale din ultimul an. În pofida prestigiului mondial, banca la care Cioclea a făcut carieră timp de mai bine de 17 ani a fost implicată în ultimii cinci ani în scandaluri de răsunet, fiind acuzată inclusiv de complicitate în așa-zisa „spălătorie rusească”. Ziarul NAȚIONAL a găsit și un anunț plasat de Cioclea pe un site specializat al profesioniștilor din sistemul financiar (dogfinance.com), prin care viitorul guvernator al BNM își căuta de lucru.
Deputații care au plecat din PCRM au fost cumpărați cu bani grei, susțibne liderul PCRM Vladiir Voronin citat de Adevărul. Liderul comunist este de părerea că alegerea președintelui prin vot direct ar putea aprofunda criza politică. „Depinde cine va fi ales președinte. Dacă va fi ales un candidat al opoziției, criza se va aprofunda. Să ne amintim de relația lui Mircea Snegur cu Andrei Sangheli sau de cea a lui Petru Lucinschi cu Ion Sturza. Ne paște aceleași riscuri”, a opinat președintele PCRM.
Azilul republican: demisie cu restabilire în funcție, titrează Ziaruld e Gardă. Gheorghe Gherștega, directorul Azilului republican pentru bătrâni și invalizi din Chișinău, a fost demis pe data de 15 ianuarie 2016, ca după mai puțin de o lună, la 11 februarie, să fie restabilit în funcție. Directorul Azilului republican a fost demis după ce, la sfârșit de noiembrie, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) a efectuat un control inopinat la azil. În urma verificărilor, s-au depistat mai multe încălcări, printre care: nu au fost înregistrate procedurile achizițiilor publice petrecute; lipseau procesele-verbale și registrele de evidență a contractelor; azilul nu a întocmit niciun raport pentru contractele încheiate, subliniză Ziarul.
Istoricul Octavian Țâcu scrie astăzi în Timpul despre satul care a dat Basarabiei și spațiului românesc atâtea personalități remarcabile, încât cu siguranță ar putea face un alt sat. Este vorba despre Mereni. Autorul scrie că a aflat prima dată de acest sat de la Vadim Sălcuțanu, unul din cei mai buni canoiști moldoveni și actual antrenor al lotului R. Moldova, am mers împreună la JO de la Atlanta (1996), la prima participare a țării noastre la o ediție de olimpiadă. Atunci am aflat de Mereni și de faptul că acolo exista o bază de caiac-canoe, dar și alte școli sportive cu performanțe deosebite. În același timp, istorici celebri au ieșit din acest sat, printre care Gheorghe Postică, unul din cei mai importanți arheologi ai spațiului românesc și actual viceministru al Culturii, Eugen Sava, directorul Muzeului de Istorie a Moldovei, dar și Diana Dumitru, un istoric de generație nouă, cu abordări moderne ale istoriei și vastă activitate de cercetare a Holocaustului, care a consacrat-o la nivel internațional.