Votarea în baza pașapoartelor de tip sovietic, interzisă

  • 10 Aprilie 2014 15:55
Votarea în baza pașapoartelor de tip sovietic, interzisă

Votarea în baza pașapoartelor de tip sovietic va fi interzisă, potrivit unui proiect de lege aprobat joi, 10 aprilie, de Parlament în prima lectură.

Totodată, deținătorii unor astfel de pașapoarte își vor putea perfecta gratuit buletine de identitate moldovenești până la 1 septembrie a.c.  Această inițiativă au provocat astăzi dezbateri aprinse în plenul Legislativului. 
 
Proiectul exclude votarea în baza pașaportului sovietic, măsură care ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie a.c. În schimb, până la această dată, deținătorii pașapoartelor de tip sovietic vor avea posibilitatea să-și perfecteze buletine de identitate gratuit.

Audio: Ministrul adjunct al justiției, Nicolae Eșanu.
 
Pe de altă parte, deputații  comuniști califică acest proiect ca pe o inițiativă cu tentă politică, care are scopul de a împiedica unii cetățeni să participe la alegerile parlamentare. Deputatul PCRM, Iurie Muntean, susține că va fi imposibil ca tuturor deținătorilor de pașapoarte sovietice să le fie perfectate buletine de identitate.
 
Pe de altă parte, reprezentanții Coaliției Pro-Europene susțin că autoritățile vor reuși să perfecteze toate actele necesare la timp.

Audio: Deputatul PLDM, Petru Știrbate.
 
Iar deputatul liberal Valeriu Munteanu a declarat că Republica Moldova este singurul stat unde mai sunt valabile pașapoartele sovietice.
 
Aproximativ 150.000 de cetățeni ai Republicii Moldova mai dețin în prezent pașapoarte de tip sovietic, majoritatea din ei fiind cu vârsta de peste 70 de ani, sau persoane cu dizabilități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău