Hotărârea privind organizarea Referendumului constituțional pentru integrarea europeană, votată în Parlament

  • 16 Mai 19:00
Hotărârea privind organizarea Referendumului constituțional pentru integrarea europeană, votată în Parlament

Deputații din majoritatea parlamentară au votat proiectul ce se referă la organizarea referendumului republican constituțional privind integrarea europeană a Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Referendumul urmează să aibă loc la 20 octombrie. Întrebarea la care vor răspunde cetățenii cu drept  la referendum va fi următoarea:  ”Susțineți modificarea Constituției in vederea aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană”. Proiectul privind organizarea referendumului a fost prezentat în plenul parlamentului de președinta Comisiei juridice, Veronica Roșca.

 „Prin acest proiect se accentuează valorile europene ale R. Moldova și se constată caracterul suveran național că aparține poporului, a cărui voință constituie baza puterii de stat. Astfel, Parlamentul adoptă prezenta hotărâre cu următorul conținut:  Art.1. -  Se declară, pentru data de 20 octombrie 2024, referendum republican constituțional. Art. 2. – Se supune referendumului proiectul de Lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova exprimat prin întrebarea: ”Susțineți modificarea Constituției in vederea aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Roșca.

Deputații din opoziția socialist comunistă, dar și din fostul partid Șor,  au criticat organizarea referendumului precum că ar atenta la suveranitatea Rep. Moldova.  

Deputatul Lilian Carp, unul din autorii proiectului, a făcut referire la decizia Curții Constituționale care a dat aviz pozitiv organizării plebiscitului, constatând că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului, nici statutul de neutralitate al R. Moldova.

”Atunci când s-a organizat un referendum ilegal în regiunea găgăuză, era legal pentru unii, fără niciun fel de argumente trebuie, sau nu trebuie făcut.  Pur și simplu, băieșii l-au făcut. Acum ei pun la îndoială ceea ce Curtea Constituțională a spus că este un referendum legal. Curtea Constituțională spune foarte clar în ce condiții, ce întrebări pot fi. Totodată mă uimește cum unii în 2016 spuneau  că trebuie să aibă loc referendumul pentru vectorul politic, acum spun că nu trebuie”, spune Carp.

Prin proiectul de lege pentru modificarea Constituției se urmărește  ireversibilității parcursului european și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. În urma referendumului, Constituția se va completa cu un nou capitol, INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău