Volodimir Zelenski crede că Transnistria poate fi următoarea explozie a războiului ( Revista Presei )

  • 06 Iulie 2022 09:36
Volodimir Zelenski crede că Transnistria poate fi următoarea explozie a războiului ( Revista Presei )

Revista presei - 6 iulie 2022

Volodimir Zelenski crede că Transnistria poate fi următoarea explozie a războiului, scrie Veridica. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că există o amenințare din partea Transnistriei și că nu este de acord cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, că nu ar exista provocări din acea parte. În timpul unui discurs la masa rotundă anuală ”The Economist”, președintele Ucrainei a spus că știe că Transnistria dă naștere la provocări. "Sunt mici, dar sunt acolo, Rusia o face. Rusia o face special pentru ca acolo să fie o luptă, ca să fie următoarea explozie a acestui război", a asigurat el. Zelenski a mai spus că Rusia încearcă să înceapă o luptă la granița de sud-vest a Ucrainei și că următoarea explozie a războiului poate avea loc chiar acolo. Cu toate acestea, polițiștii de frontieră ucraineni nu au detectat semne ale formării unor grupări de atac de pe teritoriul Transnistriei, scrie Veridica.

O altă temă în atenția presei este reforma universităților. „Mai multe universități vor fi comasate, într-un proces de reorganizare și modernizare a sistemului de învățământ superior din Republica Moldova. Din cele 16 instituții existente vor rămâne 11, scrie Moldova.org. Cinci universități, precum Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia vor fi absorbite de patru universități mari: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Academia de Studii Economice din Moldova. Reforma a stârnit un val de critici și revolte din partea universităților ce urmează să fie absorbite. Potrivit proiectului Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și alte 13 institute de cercetare. Rectorul instituției, Igor Șarov, salută noua reformă, care spune el, este inevitabilă. Conform reformei, Universitatea Tehnică va absorbi Universitatea Agrară și alte trei instituții. Rectorul Viorel Bostan declară că sunt necesare schimbări în învățământul superior. De altă parte, reprezentanții Universității Agrare și-au manifestat dezacordul față de această intenție. Administrația instituției consideră că trecerea în subordinea UTM ar putea cauza scăderea numărului de studenți la specialitățile agrare. Și reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol, instituție care urmează să fie comasată cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, sunt împotriva acestui proces, despre care spun ei – au aflat din presă. Reforma mai prevede că Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice, iar Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice va trece în gestiunea Ministerului Culturii, așa cum era până în 2017”, scrie Moldova.org.

Reforma instituțiilor de învățământ superior este necesară, dar autoritățile din educație trebuie să explice mai bine propunerile de comasare a universităților și chiar să revină asupra unora dintre ele, spune analistul Igor Boțan într-un interviu la Europa Liberă. În același timp el consideră că „Într-o țară preponderent agrară, unde agricultura este o ramură de bază a economiei, lichidarea Universității Agrare și trecerea ei la Universitatea Tehnică pare stranie și sper că se va găsi o soluție mai logică”, a spus Boțan. Micșorarea numărului de studenți, mobilul reformei, este explicată prin emigrare, scăderea calității învățământului și prestigiul redus al diplomelor moldovene, dar și prin înscrierea tot mai multor tineri la universități românești și europene, datorită redobândirii cetățeni române, scrie Europa Liberă.

O analiză realizată de Mold-street arată că cea mai mare instituție de învățământ superior este USM, care însă înregistrează și cele mai mari pierderi anuale. Cea mai eficientă și profitabilă este Universitatea de Medicină, relevă Mold-street. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău