Vlad Țurcanu | Într-un acces de slugărnicie față de Rusia, prim-ministrul moldovean dă vina pe Guvernul din 1992 pentru războiul din Transnistria (Revista presei)
-
04 Martie 2020 09:31
Revista presei - 4 martie.
Cotidianul publică Lista persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, lansată de Asociația Promo-LEX, realizată din perspectiva constatărilor Curții Europene a Drepturilor Omului incluse în hotărârile adoptate în anul 2019. Curtea a emis 16 hotărâri, constatând violarea a 11 articole din Convenție. În majoritatea hotărârilor este condamnată Federația Rusă pentru încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană.
„Într-un acces de slugărnicie față de Rusia, prim-ministrul moldovean dă vina pe Guvernul din 1992 pentru războiul din Transnistria, denunță Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru portalul Podul.ro. La aproape trei decenii de la izbucnirea războiului moldo-rus, rolul nefast al Federației Ruse în provocarea și întreținerea ostilităților militare din regiunea transnistreană este atenuat și chiar pus la îndoială prin acțiuni propagandistice de anvergură, organizate de oficiali moldoveni. Încă puțin și statul moldovean va fi declarat de către aceștia drept agresor împotriva colosului de la Răsărit, comentează autorul, amintind de alocuțiunea rostită în fața veteranilor de război de Ion Chicu, care a pretins că autoritățile moldovene de la acea vreme sunt în egală măsură, ca și cele separatiste, vinovate de declanșarea conflictului armat de pe Nistru. Autorul mai observă că politicienii preiau acum aproape integral retorica rusească față de chestiunea transnistreană și acuză fățiș statul pe care-l conduc de declanșarea operațiunilor militare în regiunea transnistreană în luna martie 1992 și are sentimentul că oricine ajunge în funcții publice de primă mărime la Chișinău are o datorie inexplicabilă față de Moscova de a contribui la ștergerea din conștiința colectivă a imaginii de agresor a Federației Ruse, dovedită ca atare inclusiv prin acte juridice internaționale. Cu un „cazier” îmbunătățit la Chișinău și prin alte părți unde în trecut a provocat daune, cu o imagine comparabilă cu acea dinaintea anexării Crimeii, Rusia se pregătește de un nou asalt, diplomatic de această dată, al Europei”, conchide autorul.
„Îndepărtarea de la putere a partidei filoruse de la Chișinău devine un OBIECTIV OCCIDENTAL. A început numărătoarea inversă pentru președintele prorus al R. Moldova” – titrează Ziarul Național, care preia un comentariu al publicistului Petru Bogatu. El comentează că președintelui Igor Dodon a înțeles greșit ospitalitatea occidentalilor care, după ce l-au ignorat ani de zile, l-au primit în a doua jumătate a anului 2019 în Parlamentul European și la sediul Alianței Nord-Atlantice, i-au oferit tribuna Națiunilor Unite, dar el nu a învățat nimic. Și la Bruxelles, și la New-York s-a prezentat cu aceleași mesaje cretine, spicuite din jargonul propagandei Kremlinului, despre „neutralitate garantată”, „Rusia indispensabilă” și Europa de la Lisabona până la Vladivostok”, scrie analistul politic Petru Bogatu. În opinia comentatorului, „Ne așteaptă un an fierbinte. R. Moldova se va confrunta cu o dublă epidemie. Va trebui să facă față nu doar coronavirusului, ci și virusului revanșei ruse care a pus stăpânire pe toate instituțiile statului. Dodon și oamenii săi, ca să scape basma curată, vor căuta, ca întotdeauna, să se ascundă în spatele lui Putin. Rămâne de văzut dacă pe liderul de la Kremlin, încolțit în Siria, îl vor ține curelele să-și apere sluga de la Chișinău”, a conchis P. Bogatu.
Gazeta de Chișinău revine la raportul Guvernului Chicu la 100 de zile: „Realizări marcante sau rutină ministerială – titrează publicația. Deblocarea exporturilor de produse agroalimentare pe piața Federației Ruse ar fi de fapt singura acțiune care, probabil, n-ar fi putut fi realizată de altcineva, comentează publicația, subliniind totodată că aceste „favoruri” ale rușilor presupun costuri politice. Așa-numita politică externă echilibrată ar fi unul dintre ele care însă îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană. Deși se laudă că ar îndeplini mai multe acțiuni din Acordul de Asociere cu UE, Guvernul Chicu nu a convins că ar urmări o reformă veritabilă a justiției, care să conducă inclusiv la soluționarea dosarului privind furtul miliardului… În general, punctele prezente în raport sunt în marea lor majoritate niște acțiuni de rutină, ce nu se ridică nici pe departe la nivelul problemelor cu care se confruntă în prezent economia moldovenească. Principala dintre acestea este emigrarea, în special a tinerilor, a celor calificați, care este resimțită plenar în toate sectoarele. Raportul Guvernului nu sugerează că ar avea vreo viziune în acest sens. Guvernul a găsit, totuși, cine se face vinovat de problemele Republicii Moldova. Un comunicat publicat pe site-ul executivului spune că „efectele conflictelor politice acutizează scindarea societății și afectează intențiile investiționale”. Și nimic despre lipsa statului de drept sau despre nepedepsirea furtului miliardului”, costată Gazeta de Chișinău.