Vlad Țurcanu: Condițiile lui Igor Dodon pentru modificarea sistemului electoral sunt în beneficiul PSRM (Ora de Vârf)

  • 21 Iunie 2017 18:16
Vlad Țurcanu: Condițiile lui Igor Dodon pentru modificarea sistemului electoral sunt în beneficiul PSRM (Ora de Vârf)

Condițiile puse de Igor Dodon pentru a vota schimbarea sistemului electoral sunt vitale pentru PSRM, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu. El a opinat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău că dacă pragul electoral se micșorează, pot intra în Parlament mai multe partide mici care ar înghesui PSRM.

În ceea ce privește alegerea deputatului într-un singur tur, potrivit lui Vlad Țurcanu, aceasta de asemenea ar fi în beneficiul în PSRM. Totodată, fostul consilier prezidențial atenționează că Igor Dodon ar vrea să reactiveze planul Kozak privind regiunea transnistreană:

„Toate  aceste condiții puse de Igor Dodon sunt vitale pentru PSRM. Dacă pragul electoral se micșorează, asta ar avantaja partide mici care ar intra în Parlament și ar submina PSRM. S-a văzut nu o singură dată că trei deputați, doi deputați, chiar și un singur deputat, sunt decisivi pentru crearea unei majorități. Ne amintim de votul Ilie Ilașcu, votul neacordat în iunie 2009 pentru Z. Greceanâi ca aceasta să ajungă președinte, etc. E important pentru PSRM ca partidele mici să rămână pe margine și va insista pe acest lucru.

În ceea ce privește alegerea deputatului într-un singur tur, după principiul învingătorul ia totul, aceasta ajută PSRM să se pună la adăpost de probabile alianțe la nivel local.  PSRM are în multe localități cel mai bun scor, dar cumulate, celelalte partide pot să răstoarne candidatul PSRM în turul doi. Deci, fragmentarea ar fi în beneficiul PSRM, dacă s-ar ajunge la vot într-un singur tur.  Cu deschiderea unor secții de votare peste hotare, e clar: PSRM dorește să ia cât mai mult din Rusia, unde alegătorii sunt proruși într-o proporție covârșitoare.  

Și, ultimul dar nu cel din urmă: Dodon dorește să aprindă fitilul acestei bombe electorale care a sfârâit puțin și în scrutinul prezidențial de toamna trecută: utilizarea bazinului electoral din Transnistria pentru a deturna definitiv RM din calea ei firească spre Europa. Ignorând mai multe principii evidente, printre care cel mai important lucru este demilitarizarea regiunii transnistrene înainte ca să fie cooptată în procese electorale ale RM. E o încercare a lui Igor Dodon de reactivare a Planului Kozak, respins de Vladimir Voronin în 2003, dar nu direct, ci pe ușa din spate. Acel plan prevedea, între altele, că din cei 26 de senatori dintr-un ipotetic Parlament bicameral, 13, adică jumătate, cu putere de veto, să fie reprezentanți din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană. Este limpede ce își dorește Igor Dodon. Să vedem dacă PD, care are calculele sale și strategia sa de supraviețuire va accepta sau nu aceste condiții inacceptabile pe care le înaintează I. Dodon”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău