Vlad Țurcanu: ”Cei care bat palma cu PD riscă să se aleagă cu câte o ladă nouă și frumoasă ca aceea din podul Sfintei Vineri, din care foarte curând ar ieși, să-i înghită, balauri și alte lighioane hrăpărețe” (Revista presei)

  • 09 Aprilie 2019 09:30
Vlad Țurcanu: ”Cei care bat palma cu PD riscă să se aleagă cu câte o ladă nouă și frumoasă ca aceea din podul Sfintei Vineri, din care foarte curând ar ieși, să-i înghită, balauri și alte lighioane hrăpărețe” (Revista presei)

Revista presei - 9 aprilie.

Presa de la Chișinău dedică mai multe articole invitației lansate ieri de  Blocul ACUM Partidului Socialiștilor pentru discuții pe marginea ”pachetului de deoligarhizare”. Într-o emisiune la TVC 21, președinta PAS, Maia Sandu, a precizat că invitația la dialog adresată socialiștilor nu presupune negocieri cu scopul formării unei alianțe de guvernare între PSRM și ACUM, ci numai discuții despre inițiativele legislative de „deoligarhizare” a statului, care înseamnă demiterea procurorului general, conducerii SIS, scrie Adevărul. Maia Sandu mai spune că propunerea Blocului ACUM pentru socialiști este ca aceștia să voteze un Guvern minoritar format din reprezentanții ACUM, nu înainte ca PSRM și ACUM să voteze pachetul de legi „de deoligarhizare” a statului, fapt prin care Socialiștii ar urma să demonstreze, inclusiv propriului electorat, că nu sunt controlați de Vlad Plahotniuc.

Ideea este reiterată de deputatul blocului ACUM Iurie Reniță, la TVR Moldova, care afirmă că invitația făcută Partidului Socialiștilor de către Blocul ACUM reprezintă o continuitate firească a lucrurilor și nu reprezintă nicidecum o invitație la negocieri ce se vor solda cu o coaliție PSRM-ACUM. Potrivit lui Reniță, intenția blocului ACUM este de a discuta, în primul rând, implementarea legii de deoligarhizare. „Este vorba despre un vot tehnic, punctual, pe o lege sau pe alta. (…) Dacă cineva va veni cu amendamente care se vor încadra, atunci și blocul ACUM le va susține”, spune Iurie Reniță. În același timp, deputatul ACUM și-a exprimat speranța că PSRM va veni astăzi la discuții cu PSRM și că acest dialog va avea loc.

Europa Liberă îl citează pe unul dintre părtașii acestei idei, adică a unei alianțe ACUM-PSRM, activistul civic Valeriu Pașa de la comunitatea WatchDog. El crede că socialiștii nu ar avea vreun temei să refuze dialogul cu cei din ACUM, doar dacă socialiștii nu-și doresc o coaliție cu democrații. Finalitatea ar trebui să fie votarea de comun acord de către cele două formațiuni a mai multor decizii și legi ce ar pregăti terenul unui scrutin anticipat, spune Valeriu Pașa. Totuși, analistul politic Ion Tăbîrță pune la îndoială că socialiștii ar putea da curs invitației Blocului ACUM. El a vorbit despe ”doi poli de putere la socialiști. Primul pol este șeful statului care, după cum se vede, este favorabil alianței de guvernare cu PD. Al doilea pot este reprezentat de Zinaida Greceanîi care este persoana din cadrul PSRM care discută real acum cu Federația Rusă”, mai crede analistul, citat de Europa Liberă.

 ”Republica Moldova, un stat mic cu probleme mari”, își intitulează analistul Vlad Țurcanu editorialul pentru Cotidianul. ”În contextul politic actual, una din problemele majore care ies la suprafață este forma fără conținut a instituțiilor guvernamentale cu care PD își ademenește viitorii parteneri de coaliție. Blocul ACUM nu riscă, iar socialiștii încă ezită să facă o coaliție cu actualul partid-stat, pentru că n-au nici o certitudine că ar căpăta întreaga autoritate necesară pentru gestionarea ministerelor pe care le-ar prelua. Din contră, dacă bat palma cu PD, riscă să se aleagă cu câte o ladă nouă și frumoasă ca aceea din podul Sfintei Vineri, din care foarte curând ar ieși, să-i înghită, balauri și alte lighioane hrăpărețe”, este de părere autorul.

Nicolae Negru amintește în Ziarul Național despre evenimentele din aprilie 2009 și impactul lor asupra societății. ”S-ar fi putut crede că experiența dramatică de după 2009 va căli organismul social, că cetățenii noștri vor căpăta imunitate în fața escrocilor politici, că își vor dezvolta ochiul sceptic și nu se vor mai lăsa hrăniți cu iluzii, ademeniți de lozinci frumoase, dar sterile, lipsite de conținut real. Dar mai e până atunci. Alte vremi, alți idoli, alte promisiuni populiste, alte interese obscure”, subliniază autorul și face referire la  cazul liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care ”l-a atacat isteric” pe directorul Ziarului NAȚIONAL, Vitalie Hadei, doar pentru faptul că acest portal a publicat, printre declarațiile de avere ale politicienilor, și declarația sa.

Portalul Anticorupție.md scrie că Sergiu Șeptelici, consulul Republicii Moldova la Odesa, bănuit că ar fi luat mită de 100 de euro pentru perfectarea vizei moldovenești unui cetățean egiptean, pledează nevinovat și crede că ar fi vorba de niște reglări de conturi. Reprezentantul diplomatic reținut săptămâna trecută la Odesa a fost surprins luni, 8 aprilie, în timp ce venea la Procuratura Anticorupție însoțit de doi avocați pentru a fi audiat.  Și tot portalul Anticorupție publică un interviu cu Andrei Betanov, directorul agenției de investiții a autorităților autoproclamate de la Tiraspol despre afacerea cu criptovalută din regiunea transnitreană, care afirmă că: „Poți să dobândești oriunde criptovalută în Transnistria. Este permis pe tot teritoriul republicii”. Potrivit lui, investitorii în acest domeniu sunt scutiți de orice impozite,  ”beneficiază un tarif special la energia electrică, pentru mining. În plus, pentru trasportarea echipamentului necesar în această zonă nu se percep taxe vamale. De asemenea, este scutit de taxe vamale echipamentul necesar pentru pregătirea teritoriului pentru mining, de exemplu, sistemul de ventilare etc”, mai afirmă directorul agenției de investiții din regiunea separatistă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău