Unirea cu România, subiect de discuție la mitingul de la Comrat (Adevărul)
-
10 Noiembrie 2014 11:07
REVISTA PRESEI DIN 10 NOIEMBRIE 2014
Unirea cu România, subiect de discuție la mitingul de la Comrat, anunță Adevărul. După două tentative eșuate de a organiza un miting la Comrat, în susținerea tinerilor arestați la sfârșitul lunii iunie de Procuratura Generală, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, ieri evenimentul a avut loc. Pe lângă cerința adresată autorităților, de a-i elibera pe cei reținuți, unii participanți la miting au avut și discursuri în care subliniau teama lor de „a se uni cu România”.
„Se promovează ideea că Găgăuzia este un dușman al Moldovei, pentru a lichida autonomia, care constituie o piedică în unirea cu România”, a declarat Fiodor Gagauz, deputat în Adunarea Populară. Adevărul amintește că tinerii au fost reținuți, fiind bănuiți de implicarea în organizarea unor acțiuni de destabilizare a ordinii în stat.
În urmă cu 25 de ani, ceea ce nimeni nu credea că se va întâmpla s-a întâmplat. Zidul Berli¬nului a căzut și drumul spre libertate a fost deschis. Fosta URSS și statele din Vest a trebuit să accepte reunificarea Germaniei, tăiată după război. Zidul Berlinului nu a căzut și în România, costată publicația românească Ziarul Finaciar. Ziarul încearcă să afle cât ar costa integrarea Republicii Moldova? Potriit publicației, costul ar fi de 1,5 ori PIB-ul anului 2014, adică un necesar de circa 200 miliarde de euro pentru următorii 25-30 de ani. Suma poate părea uri¬așă, dar în ur¬mătorii 30 de ani PIB-ul României va avea o valoare de 5-10 ori mai mare.
Ucraina a închis nouă consulate din străinătate și vrea să deschidă unul în Transnistria, anunță Ziarul Național. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Evgheni Perebinis, a declarat că în prezent se duc negocieri pentru deschiderea unui consulat în Transnistria, unde locuiesc foarte mulți cetățeni ucraineni. „Încă nu a fost determinat statutul unui asemenea consulat și orașul în care va fi deschis”, a precizat Perebinis. Anterior, Federația Rusă s-a arătat interesată să deschidă un consulat la Tiraspol, însă autoritățile de la Chișinău au declarat că acest lucru este imposibil pentru că o misiune diplomatică nu poate activa pe un teritoriul necontrolat, subliniază Ziarul Național.
Timpul scrie că Balticii au o ALTERNATIVĂ la gazul rusesc. Ar putea și Moldova? Apare întrebarea în ziar. Vilniusul a încheiat recent instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL) „Independence” din Marea Baltică, ceea ce va permite Lituaniei să se aprovizioneze cu gaz norvegian sau chiar din SUA, spărgând astfel monopolul „Gazprom” asupra pieței locale. ficialii de la Chișinău s-au gândit la o soluție similară, chiar dacă încă n-au făcut prea mulți pași concreți în acest sens. Mai mulți investitori din Statele Unite ale Americii și Germania sunt așteptați în viitorul apropiat în țara noastră pentru discuții referitoare la construirea unui terminal în partea de sud.